<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Gezin

Grootouders en kleinkinderen (her)ontdekken samen de Kerk: ‘Alleen kunnen we niet vooruitkomen’

Luuk van den Einden 21 juli 2023
image
Frits, Eline en Antoinette Bernards helpen elkaar om het geloof een plek te geven in hun leven. "We geven elkaar het vertrouwen om op onze eigen wijze ermee bezig te zijn." Foto: KN - Luuk van den Einden

De band tussen grootouders en kleinkinderen staat centraal tijdens de derde Werelddag voor Grootouders en Ouderen. Opa’s en oma’s en hun kleinkinderen kunnen elkaar helpen groeien in het geloof: “Haal je inspiratie vooral uit ouderen, als het om het geloof gaat.”

Sinds 2021 viert de Kerk op de vierde zondag van juli de Werelddag voor Grootouders en Ouderen. Paus Franciscus stelde de dag in omdat hij vindt dat ouderen vaak over het hoofd worden gezien, terwijl zij “de overbrugging tussen verschillende generaties zijn, die ervaringen over het leven en het geloof doorgeven aan jongeren”. De datum is niet zomaar gekozen: die valt altijd rond de feestdag van de heiligen Anna en Joachim, de grootouders van Jezus.

‘Weer opgepakt’

De familie Bernards uit Someren ondervindt die “overbrugging” aan den lijve. De achttienjarige Eline bereidt zich voor op haar voor december geplande doopsel. Ze raakte geïnteresseerd in het geloof dankzij een goede vriend van haar.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Ik wilde graag een keer naar de kerk om te zien hoe dat zou zijn”, vertelt ze. “Niemand in mijn familie ging nog, dus toen heb ik oma gevraagd of ze nog naar de kerk ging en of ik dan een keer mee kon.”

“Ik ging eigenlijk niet meer echt, maar voor Eline heb ik het weer opgepakt”, zegt grootmoeder Antoinette. Als koorlid kwam ze voor de coronapandemie regelmatig in de kerk, maar door de maatregelen kwam dat op een laag pitje te staan. “Toen Eline mij vroeg om met haar naar de kerk te gaan, ben ik weer een ‘trouwe’ kerkganger geworden.” Inmiddels gaat ze met haar kleindochter en haar echtgenoot Frits weer wekelijks naar de Mis.

Elkaar nodig hebben

Niet alleen kunnen grootouders hun kleinkinderen helpen om de Kerk te leren kennen: jongeren kunnen dus ook het geloofsleven van de generaties voor hen opnieuw aanwakkeren. Bij die wederkerigheid staat paus Franciscus ook stil in de boodschap die hij voor de Werelddag voor Grootouders en Ouderen schreef: “Vriendschap met een oudere kan jongeren helpen het leven niet enkel in termen van ‘nu’ te zien. Aan ouderen kan de aanwezigheid van een jongere de hoop geven dat hun ervaring niet verloren zal gaan.”

“Het is bemoedigend voor iedereen die in de kerk zit, als er meer jongeren in de kerk komen.”
- Frits Bernards

Dit jaar is ‘Barmhartig is Hij van geslacht tot geslacht’ het thema van de Werelddag. Deze woorden worden in Lucas 1,50 uitgesproken door Maria wanneer ze op bezoek is bij haar oudere nicht Elisabet. Die ontmoeting is volgens de paus tekenend voor de wijze waarop verschillende generaties elkaar nodig hebben: “Maria’s bezoek aan Elisabet en hun bewustzijn dat Gods barmhartigheid ‘van geslacht tot geslacht’ is, herinnert ons eraan dat wij alleen niet vooruit kunnen komen.”

‘Lef’

Antoinette vindt het belangrijk om Elines ontdekking van het geloof op haar manier te blijven steunen, geeft ze aan. “Ik denk: als ze dan iets in het geloof ziet, moet ik haar niet laten vallen, maar blijven gaan.” Een verantwoordelijkheidsgevoel zou ze het niet willen noemen, “maar ik ben wel heel trots dat iemand op die leeftijd weer naar de kerk wil gaan. Dat is toch lef hebben”.

Als koster was grootvader Frits wel nog onverminderd bij de kerk betrokken. Hij geeft aan dat de hele lokale gemeenschap baat heeft bij Elines kerkgang: “Je ziet er niet veel in de kerk van die leeftijd. De mensen die in de kerk zitten, vragen me vaak: wie is dat meisje toch? Veel mensen vinden het mooi dat Eline naar de kerk gaat. Dat is bemoedigend voor iedereen die er zit, als er meer jongeren in de kerk komen.”

Geen ‘normaal’

De rest van de familie Bernards is niet gelovig; voor Eline is het dan ook een grote steun dat haar grootouders dat wel zijn. “Ze ondersteunen me waar dat nodig is.” Dat gebeurt vooral impliciet, vult haar oma aan: “Het is vooral woordeloos: we begrijpen elkaar heel goed en denken er hetzelfde over. We geven elkaar het vertrouwen om op onze eigen wijze ermee bezig te zijn, wij als opa en oma en Eline op haar manier.”

https://www.kn.nl/donaties/

Eline op haar beurt adviseert haar leeftijdsgenoten: “Haal je inspiratie vooral uit ouderen, als het om het geloof gaat. Ga niet zomaar mee met de jongeren om je heen omdat dat ‘normaal’ zou zijn, want er is geen ‘normaal’. Je moet doen wat jij denkt dat het juiste is en daarbij kan je naar oudere mensen kijken als voorbeeld.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.