fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Gezin

Paus: een gezin dat openstaat voor het leven bouwt geschiedenis op

Courtney Mares - CNA 13 september 2021
image
De paus opent de Wereldgezinsdagen van 2018 in Dublin. Foto: CNS Photo - John McElroy, via Wereldgezinsdagen

Paus Franciscus moedigt gezinnen aan om verenigd te zijn in gebed, open te staan voor het leven en liefdadig te zijn voor de armen. Dit schrijft hij in een boodschap voor de Wereldgezinsdagen die in 2022 in Rome zullen plaatsvinden.

“Beste vrienden, de familie leeft als ze verenigd is in gebed. Het gezin is sterk, als het het Woord van God en de gelukkige waarde van al zijn beloften herontdekt”, zei de paus in een boodschap die op 11 september werd vrijgegeven.

De paus stuurde de boodschap naar katholieke gezinnen die dit weekend deelnamen aan de veertiende Nationale Bedevaart van gezinnen in Italië. De bedevaart was een voorbereiding op de tiende Wereldbijeenkomst van gezinnen.

Levende getuigen

“Het gezin is genereus en bouwt geschiedenis op als het openstaat voor het leven, als het niet discrimineert en de meest kwetsbaren en de meest behoeftigen dient, als het niet stopt met het aanbieden van het brood van liefdadigheid en de wijn van broederschap.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

“De duizenden gezinnen die vandaag in gebed zijn, tonen het stralende gezicht van het geloof in Jezus Christus in een tijd die verpletterd wordt door zoveel moeilijkheden, lijden en nieuwe armoede”, zei paus Franciscus.

Hij moedigde katholieke gezinnen aan om “naar buiten te gaan om zoveel mogelijk mensen te ontmoeten” en levende getuigen te worden van de amoris laetitia, de ‘vreugde van de liefde’, die voortvloeit uit het Evangelie.

De Wereldgezinsdagen

De Wereldgezinsdagen zijn een internationale katholieke bijeenkomst die doorgaans om de drie jaar plaatsvindt. Deze editie was oorspronkelijk gepland voor 2021, maar werd uitgesteld naar 22-26 juni 2022 vanwege de coronapandemie.

Het is de derde keer dat Rome het evenement verwelkomd. De eerste Wereldgezinsdagen vonden plaats in Rome in 1994 in opdracht van de heilige Johannes Paulus II. Het evenement werd ook in het jaar 2000 in de Eeuwige Stad gehouden. De meest recente bijeenkomst was in 2018 in het Ierse Dublin.

Gebed

In zijn boodschap vraagt de paus de katholieke families om het officiële gebed van de Wereldgezinsdagen te bidden in de maanden voorafgaand aan het evenement.

“Hemelse Vader, we komen voor U om U te loven en U te bedanken voor het grote geschenk van de familie”, begint het gebed.

“Wij bidden U voor alle gezinnen die door het sacrament van het huwelijk zijn ingewijd. Mogen ze elke dag de genade herontdekken die ze hebben ontvangen, en mogen ze als kleine huiskerken weten hoe ze kunnen getuigen van uw aanwezigheid en van de liefde waarmee Christus de Kerk liefheeft.”

https://www.kn.nl/donaties/