fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Godsdienstvrijheid

Chinese gelovigen moeten zich voor eredienst aanmelden via overheidsapp

Jonah McKeown - CNA 9 maart 2023
image
Een priester reikt de communie uit tijdens een Mis in China. In de provincie Henan moeten gelovigen zich voortaan via een app van de overheid aanmelden als ze een religieuze dienst willen bijwonen. Foto: CNS - Thomas Peter, Reuters

Gelovigen die aan een religieuze dienst willen deelnemen, moeten zich in de Chinese provincie Henan aanmelden via een app van de overheid. Hulporganisaties vrezen dat de overheidscontrole op gelovigen zo verder toeneemt.

De app is een initiatief van de provinciale overheid van Henan, meldt ChinaAid, een Chinees-Amerikaanse christelijke mensenrechtenorganisatie. Gelovigen die een dienst in een kerk, moskee of boeddhistische tempel willen bijwonen, moeten zich daarvoor aanmelden via de app Slimme Religie.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Coronabeperkingen

Gelovigen moeten daarbij veel persoonlijke gegevens delen, zoals hun naam, telefoonnummer, burgerservicenummer, woonplaats, beroep en geboortedatum. Wie een reservering heeft, moet ook zijn temperatuur laten opnemen, wat doet vermoeden dat de app te maken heeft met de coronabeperkingen die nog altijd in China gelden.

Volgens ChinaAid zijn er zorgen dat ouderen die niet goed met technologie om kunnen gaan op deze manier geïsoleerd raken van religieuze diensten. Overheidsfunctionarissen hebben laten weten dat er personeel beschikbaar gesteld wordt om hen daarbij te helpen.

Extra barrière

De app lijkt een zoveelste uiting van de immer strengere controle die de Chinese overheid uitoefent op gelovigen. ChinaAid vreest tevens dat de invoer van deze extra barrière het nog minder aantrekkelijk voor mensen maakt om religieus actief te zijn.

https://www.kn.nl/donaties/

“Deze maatregelen komen niet voort uit de intentie om de religieuze rechten van gelovige mensen te beschermen, maar worden gebruikt om politieke doelen te bereiken”, schrijft de organisatie.

De krant Henan Daily meldt dat op 24 februari de Commissie voor Etnische en Religieuze Zaken van Henan een bezoek kreeg van de provinciale partijfunctionaris Zhang Leiming. Hij zou bij dat werkbezoek gezegd hebben dat “het nodig is om religie streng te monitoren op een alomvattende wijze”, zodat “gelovigen ertoe bewogen kunnen worden om de Chinese Communistische Partij onvoorwaardelijk te volgen”.