fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Godsdienstvrijheid

Finse politica opnieuw voor de rechter wegens ‘haatzaaiende’ bijbelverwijzingen

Luuk van den Einden 31 augustus 2023
image
De Finse parlementariër Päivi Räsänen staat in hoger beroep opnieuw terecht voor haar opmerkingen over hoe het homohuwelijk in strijd met de Bijbel zou zijn. Foto: Wikimedia Commons - Finse overheid via Flickr

Het Finse parlementslid Päivi Räsänen staat in hoger beroep opnieuw voor de rechter wegens opmerkingen uit 2019, waarin ze zich, verwijzend naar de Bijbel, uitspreekt tegen het homohuwelijk.

Räsänen, die in het Finse parlement zit namens de christendemocraten, werd in maart 2022 al vrijgesproken van de aantijgingen, maar zoals verwacht is het Openbaar Ministerie in hoger beroep gegaan. Vandaag en morgen wordt de zaak in de rechtbank behandeld.

‘Schaamte en zonde’

De parlementariër is beschuldigd van haatzaaien op basis van een tweet die ze in 2019 verstuurde naar aanleiding van de steun die de lutherse kerk, waar zij lid van is, aan de Finse prideviering gaf. In haar tweet vroeg Räsänen zich af hoe “de leer van de kerk past bij het opwerpen van schaamte en zonde als iets om trots op te zijn”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Bijgevoegd stuurde ze een foto van een de Bijbel die was opengeslagen op Paulus’ brief aan de Romeinen, waar een fragment te lezen is dat kan worden uitgelegd als een afkeuring van homoseksuele handelingen.

Boete en celstraf

Naast Räsänen staat ook de lutherse bisschop Juhana Pohjola terecht voor haatzaaien, vanwege zijn publicatie van een door Räsänen geschreven pamflet, waarin de politica met een beroep op de Bijbel bepleit dat het huwelijk alleen tussen man en vrouw bedoeld is.

Pohjola en Räsänen lopen beiden het risico op een boete van tienduizenden euro’s en maximaal twee jaar gevangenisstraf als ze schuldig bevonden worden. Ook kan de rechtbank besluiten om de parlementariër te verbieden om in de toekomst teksten te publiceren.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Räsänen maakt zich daarover geen zorgen, verklaart ze. Tegen Catholic News Agency heeft ze laten weten erop te vertrouwen “dat het hele proces in Gods handen is” en dat ze ervan overtuigd is opnieuw vrijgesproken te zullen worden.