<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Illustratie: Tomás Rico en Loreto Sales
Bijvoorbeeld

De hand aan de hemel

Michaël As 16 maart 2024

Lezen of schrijven kon hij niet. Op zijn dertigste trouwde de Zwitserse Niklaus von der Flüe zijn Dorothea, met wie hij tien kinderen kreeg. Zodra de oudste, twintig jaar oud, de zorg voor de boerderij op zich nam, verliet Niklaus huis en haard, vrouw en kinderen, om God in de stilte te zoeken

Echte rust werd ‘broeder Klaus’ niet gegund. Toen een burgeroorlog het land bedreigde, moest hij verzoening brengen. Als hij op 21 maart 1487 terugkeert naar zijn Schepper, vereert heel Zwitserland hem als hun heilige broeder.

Vierenhalve eeuw later…

Op 10 mei 1940 hoort de Zwitserse ambassadeur Rüegger van een afgezant van de VS dat zijn land alleen nog door een wonder voor de oorlog gespaard zou blijven. De Duitsers waren reeds bezig met voorbereidingen voor de bouw van bruggen over de Rijn.

“Aan beide zijden van de Rijn zagen soldaten hoog aan de hemel hoe de hand van broeder Klaus het land zegende”

Hoofd van de inlichtingendienst kolonel Gauché bericht over grote troepenconcentraties in het Wiesental en in het Zwarte Woud. Vanuit Stuttgart vertrekt een parachutistendivisie naar het zuiden. Diezelfde dag zegt de Duitse minister van propaganda, Joseph Goebbels, op de Duitse radio: “Binnen 48 uur zullen er geen neutrale staten meer in Europa zijn.”

‘Sla groot alarm!’

Massaal bestormen de Zwitsers de hemel, hun patroonheilige smekend om over hun land te waken. Dan gebeurt het volgende, herinnert een militair zich: “In de nacht van 13 op 14 mei 1940 had ik wacht. Om 3 uur ging de telefoon: ‘Sla groot alarm!’. De volgende morgen werden voorbereidingen getroffen om bij een invasie de vallei onder water te zetten om de opmars van de tanks te bemoeilijken. Zo nodig moesten we de Rickentunnel opblazen.”

Ondertussen gaf Hitler bevel tot de aanval, maar de tanks en vrachtwagens wilden niet starten. De aanval werd afgeblazen: “Het was maar een schijnaanval.” Maar ook Duitse officieren hadden “de hand” gezien.

Totale verwarring

Aan beide zijden van de Rijn zagen soldaten die avond hoog aan de hemel hoe de hand van broeder Klaus het land zegende: “Je kon zelfs de botten zien.” Zwitserse militairen moeten voor generaal Henri Guisan getuigenissen onder ede afleggen. Een Duitse officier vertelt hoe de hele legerleiding in totale verwarring verkeerde.

In 1947 verklaarde paus Pius XII broeder Klaus heilig: “Als jullie terugdenken aan de twee verschrikkelijke wereldoorlogen, waarvan het vuur de grenzen van het vrije Zwitserland omsingelde maar niet overschreed, vergeet dan niet om Niklaus von der Flüe te danken.”

https://www.kn.nl/categorie/bijvoorbeeld/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.