<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Illustratie: Tomás Rico en Loreto Sales
Bijvoorbeeld

De onbekende aan Nina’s ziekbed

Michaël As 13 januari 2024

“Ik werd getroffen door een hersenbloeding en lag in een diepe coma. Artsen vertelden dat mijn hersenen zo zwaar waren beschadigd dat er geen hoop op herstel mocht worden gekoesterd.”

Een vreemd soort licht

Maar hoop doet leven. Familie, medeparochianen en vrienden van de Italiaanse Nina Pancaro bestormen de hemel met hun gebed en nemen hun toevlucht tot de Madonna del Castello in de basiliek van Castrovillari. En dan gebeurt het wonder.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Ik lag in een diepe slaap in het ziekenhuis van Castrovillari. Plots stond er naast mijn bed een onbekende man, door een vreemd soort licht omgeven. Hij droeg een soutane, waaruit ik concludeerde dat hij een priester moest zijn. Met zachte stem sprak hij: ‘Je moet hier weg, sta op.’ ‘Wie bent u?’ vroeg ik. Hij antwoordde: ‘Jij kent mij niet, maar ik ben Francesco Maria Greco. Je was ziek, maar je bent nu weer beter. Sta op en ga naar huis.’ Dit gebeurde in 2003.”

Niets minder dan een wonder

De rest laat zich raden. Nina wordt wakker en gaat rechtop in bed zitten. De artsen, met ogen als schoteltjes zo groot, weten niet wat ze zien. Wel weten ze dat dit niets minder dan een wonder is.

“Hoeveel vrede ervaar je niet in de stilte van de nacht aan de voeten van de Meester!”
- Francesco Maria Greco

Nina vertelt over de priester in haar droom, hoe hij zich voorstelde als Francesco Maria Greco en haar opdroeg naar huis terug te keren. Wanneer Nina een prentje wordt getoond van de eerbiedwaardige priester, kan ze niet anders dan stamelen: “Ja, dat is ’m.”

God had andere plannen

Francesco Maria Greco zag op 26 augustus 1857 het levenslicht in een land dat “verscheurd was door armoede en religieuze onwetendheid”. Zijn vader, die apotheker was, hoopte dat zijn zoon in zijn voetsporen zou treden.

Maar Francesco, die voelde dat God andere plannen met hem had, zocht zijn toevlucht tot de Heilige Maagd van Pompeï en werd priester. Hele nachten bracht hij in de kerk door voor Jezus in het Allerheiligst Sacrament: “Hoeveel vrede ervaar je niet in de stilte van de nacht aan de voeten van de Meester!”

Kleine Werkers

Om armoede en werkeloosheid onder de jongeren aan te pakken, stichtte hij de zustercongregatie van de Kleine Werkers van de Heilige Harten. Don Greco koos deze naam omdat bij het bouwen van een huis de jonge arbeiders het belangrijkst zijn, het zwaarste werk doen en het minst worden gewaardeerd. Juist voor hen moet je geestelijk zorgen, vindt hij: “Want door op te voeden in geloof, onderwijzen we in het leven.”

Francesco Maria Greco keerde op 13 januari 1931, na 73 jaar, naar zijn Schepper terug. De genezing van Nina Pancaro was voor paus Franciscus reden om hem in 2016 zalig te laten verklaren.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.