fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Column

Jezus in de sportschool

Paul Graas 20 juni 2023

Ik organiseer een reis naar de WJD in Lissabon deze zomer. Ik heb van tevoren een persoonlijk gesprek gehad met alle deelnemers over hun verwachtingen en motivatie. Daar kwamen mooie dingen uit, vooral een oprecht verlangen om te groeien in het geloof. Ik kijk ernaar uit om met ze op pad te gaan naar dit prachtige evenement, in de hoop dat ze diep geraakt worden door de persoon van Christus en de ervaring van de universele Kerk.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het is mooi dat er plekken en evenementen bestaan waar mensen een bijzondere geloofservaring kunnen hebben. Ik denk daarbij ook aan Mariaoorden zoals Lourdes, Medjugorje en Fátima. Ik heb veel mensen ontmoet voor wie een bezoek aan zulke plekken echt een mijlpaal is geweest in hun geloofsleven.

Misvatting

Tegelijkertijd zou het een misvatting zijn als we zouden denken dat ons geloofsleven bepaald wordt door bijzondere godservaringen. Zoiets bijzonders meemaken kan een mooi begin zijn, een duw in de juiste richting en een houvast in moeilijke tijden, maar de belangrijkste plek om onze Heer te ontmoeten is niet een WJD-evenement of een Mariaoord.

“Het is in het alledaagse waar we de aanwezigheid en de liefde van Jezus horen te vinden.”
- Paul Graas

Het is in de keuken wanneer we de maaltijd klaarmaken, het is in het klaslokaal of op kantoor wanneer we bezig zijn met studie of werk, het is in de sportschool, op straat of als we met vrienden afspreken. Met andere woorden, het is in het alledaagse waar we de aanwezigheid en de liefde van Jezus horen te vinden.

Het huiswerk van je broertje

Hoe kan ik Jezus ontmoeten op al die plekken, vraag je je misschien af. Daarvoor heb ik drie suggesties:

Richt je dagelijks leven op de Eucharistie, het fundament van het geloofsleven. We worden niet alleen uitgenodigd om deel te nemen aan de Heilige Mis, maar ook om bij te dragen aan dit Offer van Jezus door onze alledaagse bezigheden met zoveel mogelijk liefde voor Hem te verrichten.

Door goed de keuken schoon te maken, door hard te studeren en door aandachtig te luisteren naar die vriend van je, draag je bij aan het liefdevolle offer van Christus in de Eucharistie.

Stel je dienstbaar op naar anderen. Door even een praatje te houden met die zwerver op straat, door je broertje te helpen met z’n huiswerk en door op te staan om jouw collega’s koffie te brengen, kun je de liefde van Jezus echt ervaren. Jezus zelf zei tenslotte: “Al wat gij gedaan hebt voor een dezer geringsten van mijn broeders, hebt gij voor Mij gedaan” (Matteüs 25,40).

Besteed dagelijks een afgebakende tijd aan persoonlijk gebed. Je kunt bijvoorbeeld elke dag beginnen met een kwartiertje gebed. Het belangrijkste is om dit niet te laten afhangen van je gemoedstoestand, drukte of inspiratie. Zoals de profeet Samuël in zijn jonge jaren, kunnen we dan zeggen: “Hier ben ik, Heer, omdat Gij mij geroepen hebt” (1 Samuel 3).

Deel met Jezus wat er in je hart aanwezig is en neem de tijd om aandachtig naar Hem te luisteren. Je zult niet elke dag spectaculaire godservaringen beleven, maar je hart zal steeds meer vervuld worden van Gods liefde.

https://www.kn.nl/donaties/

Ik moedig je aan om naar de WJD te gaan en de Heer te loven en prijzen samen met de grote menigte broeders en zusters die daar ook aanwezig zullen zijn. En ik moedig je aan om hetzelfde te doen wanneer je in je eentje op een grijze maandagochtend naar school fietst. Ik vraag God dat je Hem in beide gevallen mag ontmoeten.