fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Column

Laat de liefde niet roesten!

Linde Wouters 17 maart 2023

Loont het de moeite om te trouwen of niet? Wie de vraag aan de hand van een sociologische steekproef beantwoordt, kan gedesillusioneerd uitkomen. We hebben in onze omgeving allemaal voorbeelden van huwelijken die uitgeblust lijken: er is geen enthousiasme meer en blikken van wederzijdse bewondering worden niet meer uitgewisseld.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het samenleven lijkt te rusten op een contractuele afspraak waarbij beide partijen bij elkaar blijven omdat het alternatief nu eenmaal te veel praktische bezwaren zou opleveren. Waarom zou je jezelf aan zo’n lot verbinden?

Grote Vrouwen

De Grote Vrouwen naar wie ik opkijk hebben het anders gedaan. Ze zijn niet in de val getrapt om de liefde van hun jeugd te vergeten (Spreuken 5:18). Door het komen en gaan van kinderen heen, door ziektes en problemen en de wederwaardigheden van het leven heen, bleven ze investeren in hun relatie. Hun man bleef altijd nummer één.

Ze maakten misschien al eens klinkende ruzie, maar vroegen altijd voor het slapengaan om vergeving en zagen het als een prioriteit om hun man elke dag opnieuw te veroveren. Ja, echte liefde is fris, vernieuwt zich voortdurend.

Ontploffing

Nu wil ik niet doen uitschijnen dat ik zelf mijn huiswerk goed heb gemaakt. Bij een normale gang van zaken (lees: de dynamiek die ik in ons huwelijk bespeur) zijn we voortdurend met ‘dingen’ bezig en niet met elkaar.

“De huwelijksrelatie is een ‘sluimerende hongerige’. Ze heeft nood om voortdurend gevoed te worden, maar ze maakt geen lawaai.”
- Linde Wouters

We praten over het brood dat uit de vriezer gehaald moet worden en het uur waarop de ontstoppingsdienst langskomt, we zijn bezig met de kinderen op te voeden en in leven te houden, maar laten de liefde voor mekaar steeds meer leven verliezen. Alle frustraties van de afgelopen week komen dan in één knal tot ontploffing, liefst op een zo ongeschikt mogelijk moment (bijvoorbeeld wanneer je samen een getuigenis moet gaan geven over een geslaagd huwelijk).

De reden: de huwelijksrelatie is een ‘sluimerende hongerige’. Ze heeft nood om voortdurend gevoed te worden, maar ze maakt geen lawaai. Ze manifesteert zichzelf nooit als een dringende to do.

Luidsprekers

In zijn boek Time Management: A Catholic Approach spoort Marshall Cook ons aan om na te gaan wie de ‘luidsprekers’ zijn in ons leven. Sommige personen of zaken in ons leven schreeuwen om aandacht – denk aan het kind dat zich bezeerd heeft – terwijl anderen een luidspreker zouden moeten zijn in ons leven, maar zich geheel op de achtergrond houden. Denk aan de eenzamen of zieken, of dat stille kind dat een schouderklopje nodig heeft.

De huwelijksrelatie dreigt al eens in de laatste categorie te vallen. Het punt is dan natuurlijk dat we alles netjes op zijn plaats moeten zetten: sommige sprekers moeten versterkt worden, andere misschien een beetje gedempt (ik heb niets gezegd over grootouders die vijf keer per dag langskomen).

https://www.kn.nl/donaties/

Dus laat ons investeren in de liefde van onze jeugd. Een koppel van middelbare leeftijd deelde ons hun ervaringen mee van toen ze middenin het jong geweld zaten. Op een vaste avond per week lieten ze een babysit komen: samen uitgaan was dan een heilige plicht. Tweemaal per jaar boekten ze een weekend weg zonder kinderen. Ook al hadden ze een halve dag nodig om hun zeven kinderen bij vrienden te gaan afzetten, het weekend ging door.

Linde Wouters is getrouwd en moeder van vier kinderen. Na haar studies Rechten en Filosofie koos ze ervoor om zich volledig aan haar gezin te wijden en de kinderen thuisonderwijs te geven. Ze onderhoudt een blog over de typische zorgen van de eenentwintigste-eeuwse katholieke moeder op www.onsthuis.org. Ze gaat maandelijks een column schrijven voor KN Gezin.