<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Column

Zoeken naar God

Moeder Anima Christi 27 oktober 2023

Een vrouw stond op en vroeg het woord tijdens de feestelijkheden na de inzegening van een nieuw kerkgebouw in Nakhodka. “Ik hoor telkens woorden van dank gericht tot de persoon die het terrein doneerde om de nieuwe kerk te bouwen. Het raakt mij dat men dankt, niet alleen in het Russisch, maar ook in het Italiaans en in het Engels. Ik besef daardoor dat de katholieke Kerk universeel is.”

‘Geraakt’

“Maar degenen die bedanken hebben me geen van allen in de ogen gekeken, want ze weten niet wie die persoon is, die het terrein doneerde”, vervolgde ze. “Nu wil ik mezelf bekend maken, want ik ben geraakt. Nooit had ik tien jaar geleden kunnen bedenken wat de gevolgen zouden zijn van de donatie van een stuk land, ooit de moestuin van onze familie waarin ik niet wilde werken. Vandaag zie ik het resultaat. Mijn dochter is inmiddels katholiek geworden. Een volle kerk, vreugde, gebed, dankzegging.”

“Zoek in uzelf, in uw hart, in uw ziel en u zult het ware gezicht van Jezus vinden!”
- Nuntius D'Aniello

“En ikzelf? Iemand vroeg me vandaag waarom ik zelf eigenlijk nog steeds niet katholiek ben? Van origine komt mijn familie uit Polen, de wortels zijn er. Maar heel mijn leven was ik atheïstisch en ik ben nog zoekende. Als ik het ware gezicht van Jezus kan vinden, dan…”

Augustinus

Bij het horen van deze woorden vroeg onze nuntius, die voor de zegening helemaal vanuit Moskou was gekomen, hem te begeleiden en zijn woorden te vertalen, want hij beheerst het Russisch nog niet zo goed.

Hij stapte op de vrouw af en toen bleek dat haar dochter goed Engels sprak en voor haar moeder kon vertalen, vertelde mgr. D’Aniello over de heilige Augustinus, die ook op zoek was naar de waarheid. Augustinus luisterde graag naar de preken van de heilige Ambrosius in Milaan. Na een tijd begreep hij dat hij de God die hij zocht niet buiten zichzelf, maar diep binnenin zichzelf moest zoeken. Hij schreef: ‘Binnen in mij was je, ik was buiten en ik zocht jou als een ziende blinde buiten mij.’

“God nam Zijn intrek in Zijn nieuwe verblijfsplaats om voorgoed bij de mensen van Nakhodka te blijven.”
- Moeder Anima Christi

“Zoek in uzelf, in uw hart, in uw ziel en u zult het ware gezicht van Jezus vinden!” bemoedigde de nuntius de vrouw.

Waardige plek

Er rust zoveel zegen op de goede daden die een mens kan doen! God ziet alles en uit Zijn dankbaarheid. Over de stad Nakhodka kijkt nu een mooi kerkje uit over de haven en al haar bezigheden, toegewijd aan de Moeder Gods van de Stille Oceaan. De mensen hebben na lange jaren ‘thuis kerken’ eindelijk een waardige plek om samen te komen.

Pater Sebastiaan, afkomstig uit India, heeft veel zorgen gehad om het gebouw tot stand te laten komen en vroeg ons om hulp voor de inzegening. Vanuit Khabarovsk hadden we twaalf uur gereden om een paar dagen heel hard te werken voor dit nieuwe huis van God. Schoonmaken, liturgie, gezang, altaardwalen naaien, bloemschikken.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

God nam zo op 14 oktober 2023 Zijn intrek in Zijn nieuwe verblijfsplaats om voorgoed bij de mensen van Nakhodka te blijven. Bij het afscheid van onze bisschop hoorde ik de vrouw met wie alles begonnen was, woorden van dank tegen hem zeggen. Daarbij noemde zij zichzelf “een toekomstige katholiek”.

Moeder Anima Christi is missionaris in Rusland.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.