<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Detail van de Pièta van Damian Forment. Foto: Rob Dijksman
In beeld

Een unieke Pietà op Maastrichtse kunstbeurs

Els Spanjer 15 maart 2024

Zo’n 50.000 kunstliefhebbers van over de hele wereld bezochten afgelopen week Maastricht voor de befaamde TEFAF-beurs. Een van de topstukken: een nooit eerder vertoonde, albasten Pietà van de Spaanse kunstenaar Damian Forment.

Vijf jaar geleden stapte in Parijs een kunstverzamelaar de galerie van Gabriela en Mathieu Sismann op de Quai Voltaire binnen. Hij heeft besloten het zestiende-eeuwse beeld van een onbekende meester, dat hij in 2014 op een veiling kocht, toch maar weer te verkopen.

image
Foto: Rob Dijksman

Hij is aan het juiste adres. De Sismanns zijn in Frankrijk dé experts op het gebied van beeldhouwkunst uit de Renaissance.

Kunst- en antiekbeurs

“Je krijgt maar een keer in je leven de kans zo’n zeldzaam beeld te kopen”, vertelt Mathieu Sismann in hun stand op de 37e kunst- en antiekbeurs TEFAF – 7.000 years of art history – in Maastricht.

“Heel ongebruikelijk: de Maagd Maria wordt staand afgebeeld terwijl ze het levenloze lichaam van Christus in haar armen draagt”

“Dus werd het een deal en begonnen wij een uitgebreide speurtocht naar de maker van deze bijzondere, albasten Pietà. Te beginnen in onze eigen, uitgebreide bibliotheek en daarna ook op internet. De naam Damian Forment kwam na verloop van tijd bovendrijven.”

Enig in zijn soort

Het vergelijken met kenmerkende aspecten in werk dat al eerder aan hem is toegeschreven, leidt tot maar één conclusie: dit is een echte Forment. Enig in zijn soort toont het de Maagd Maria staand – heel ongebruikelijk – terwijl ze het levenloze lichaam van Christus in haar armen draagt.

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

image
Foto: Rob Dijksman

Horizontaal voorgesteld, zijn rechterarm en hoofd naar achteren geworpen, lijkt Christus bijna te zweven in de armen van zijn moeder, die het gewicht van haar zoon zonder zichtbare inspanning draagt.

Spaanse Renaissance

Damian Forment was een van de belangrijkste kunstenaars van de Spaanse Renaissance in het gebied dat dan het koninkrijk Aragon is. Hij werd rond 1480 geboren in Valencia. Zijn opleiding krijgt hij in het atelier van zijn vader, Pablo Forment.

Na wat projecten in zijn geboortestad en een paar studiejaren in Italië vertrekt hij in 1509 naar Zaragoza. Daar maakt hij zijn eerste grote werk, het altaar in de Basilica del Pilar. In 1520 haalt bisschop Juan Alfonso de Aragon y Navarra hem naar Huesca voor wat zijn meesterwerk wordt: het hoofdaltaar van de kathedraal.

Poëtische stijl

In zijn werkplaatsen in Zaragoza en Huesca ontwerpt en maakt hij in opdracht vijfentwintig grote altaren. Ze worden grotendeels op basis van zijn tekeningen en aanwijzingen uitgevoerd door een legertje assistenten en leerlingen. Hij brengt zelf de finishing touches aan.

https://www.kn.nl/cultuur/

Deze nooit eerder vertoonde Pietà laat de virtuositeit zien waarmee Forment gedurende zijn hele leven albast bewerkte en benadrukt zijn unieke, poëtische stijl.

Moeiteloos door de keuring

Op de afgelopen TEFAF was Forments Pietà een van de twintig topstukken. In maart was het moeiteloos door de keuring gekomen. 204 experts  beoordeelden toen de twintigduizend ingebrachte objecten streng op echtheid en kwaliteit.

Onder de 50.000 bezoekers, waaronder driehonderd museumdirecteuren, was geen koper te vinden. Goed ingepakt reisde de Maagd met haar zoon op 15 maart terug naar Parijs.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.