<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Acolieten dragen in de rouwstoet de bisschoppelijke regalia van Harrie Smeets mee: zijn staf, wapenschild en mijter. Foto: Ramon Mangold
In beeld

Een waardige en warme laatste groet aan bisschop Smeets

Anton de Wit 6 januari 2024

Op zaterdagochtend 6 januari 2024 heeft in Roermond de uitvaart plaatsgevonden van oud-bisschop Harrie Smeets (1960-2023). De liturgie weerspiegelde zijn persoonlijkheid; met gevoel voor decorum maar toch vooral ook warm en menselijk.

Het was een indrukwekkende stoet die de kist op deze grijze zaterdagochtend de kathedraal van Roermond binnendroeg. Schutters en ridders, acolieten en sacrista’s, priesters en diakens, een kardinaal en een nuntius, bisschoppen en abten…

En niet te vergeten natuurlijk ook naaste familie; minder talrijk en minder opvallend uitgedost dan de ‘kerkelijke familie’, maar toch. Behalve een geliefd herder, was Harrie Smeets duidelijk ook een geliefde broer en oom. Enkele nichtjes ontstaken de kaarsen naast de kist aan de paaskaars, symbool van de verrijzenis.

‘Niet zijn idee’

Hoofdcelebrant van de uitvaartviering was mgr. Hans van den Hende, bisschop van Rotterdam en voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie. In deze zelfde Christoffelkathedraal had hij Smeets eind 2018 tot bisschop gewijd.

“Ik denk dat Harrie zijn roeping o zo serieus nam, maar zichzelf liever niet te veel”
- Hans Vermaak, goede vriend van Harrie Smeets

In zijn homilie herinnerde Van den Hende zich hoe Smeets kort daarvoor bij hem op bezoek was gekomen in Rotterdam. Daar had hij “op resolute wijze” gezegd “dat het bepaald niet zijn eigen idee was om bisschop te worden”, aldus Van den Hende. “Maar gelijk daarop zei hij mijmerend, terwijl hij voor zich uit bleef kijken: en dáárom is het waarschijnlijk wel goed.”

Humor en zelfrelativering

De uitstekend verzorgde liturgie weerspiegelde zijn persoonlijkheid; met gevoel voor decorum maar toch vooral ook warm en menselijk – en met Christus centraal, niet zijn eigen persoon. “Hij hield van pracht en praal”, zei zijn boezemvriend Hans Vermaak, die de enige korte toespraak na de Mis verzorgde, “maar hij hield de preek liever kort”. Hij was een man met humor en zelfrelativering. “Ik denk dat Harrie zijn roeping o zo serieus nam, maar zichzelf liever niet te veel.”

[BEELDGALERIJ - Gebruik de pijltjes om te bladeren] Foto's: Ramon Mangold

De keuze voor het priesterschap was de beste beslissing van Smeets’ leven, vervolgde Vermaak. Al ging het hem lichamelijk en geestelijk niet altijd makkelijk af. “Het past te zeggen dat hij zich geroepen voelde, maar er ook hard voor moest werken”. Na tweeënhalf jaar slopende ziekte, had Smeets volgens zijn vriend Vermaak vrede met zijn einde. “Ook in het vaste geloof elders ontvangen te worden.”

Boodschap van de paus

Hoeveel indruk hij in zijn korte tijd als bisschop heeft gemaakt, blijkt uit de massale en gemêleerde opkomst in de Christoffelkathedraal. De aanwezigen krijgen aan het einde van de Mis behalve een bisschoppelijke ook een pauselijke zegen. In een condoleanceboodschap liet paus Franciscus weten “diep bedroefd” te zijn door het overlijden van Smeets, en hij prees hem voor “zijn geduldige getuigenis van Gods voorzienigheid gedurende deze jaren van ziekte”.

Na afloop van de uitvaartmis begaf de gehele imposante stoet zich weer terug naar de Caroluskapel waar Smeets eerder opgebaard had gelegen, om vervolgens door te gaan naar het Oude Kerkhof. Daar is Smeets in kleinere kring bijgezet in de bisschoppelijke grafkapel. Deze kapel is doorgaans gesloten, maar vanwege bijzetting van Smeets dit en komend weekend nog te bezoeken voor het publiek.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.