<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Foto: Amor Santo - Cathopic
Overweging

Als de vrede ver weg lijkt

Michel Hagen 1 december 2023

Wij komen tezamen… Dat lied gaan we ongetwijfeld over een paar weken weer zingen. Wat zou het een droom zijn als mensen tezamen komen onder het sterrenblinken en in vrede met elkaar kunnen leven.

Wereld in brand

Maar hoeveel zullen samen zijn, niet onder engelengezang maar onder het gierende geluid van bommen? Niet onder sterrenblinken maar onder de lichtflitsen van granaten? We gaan over drie weken de geboorte van Jezus vieren in een wereld die in brand staat. We gaan Hem eren die komt als de vredevorst.

Maar vrede lijkt nog zo ver weg. We bidden het niet voor niets in elke Mis in het gebed voor de Communie: “Vervul uw belofte, geef vrede in Uw Naam en maak ons één.”

Niet de vrede van de wereld

Wat betekenen die woorden: geef vrede in Uw Naam? Als Jezus over vrede spreekt, zegt Hij: “Mijn vrede geef Ik u. Niet zoals de wereld die geeft, geef Ik hem u” (Joh. 14,27). Zijn vrede is een andere vrede dan die van de wereld.

“We bereiden ons voor op de geboorte van de Heer – de geboorte van de vredevorst”

Wat is dan het verschil? De vrede in de wereld is een vrede waar de machtigen over beschikken. Als het hen uitkomt, zullen ze vrede bewerken en handhaven. Als het hen niet uitkomt dan zoeken ze winst door oorlog en geweld. De vrede van de wereld is de vrede van machtsevenwicht, van gelijke wapens. Het is de vrede van de sterkere, waar de zwakkere zich in moet schikken.

Tegenslag als nieuwe kans

Toen de eerste christenen verdreven werden uit Jeruzalem, verspreidden zij zich over de hele bestaande wereld. Maar ze reisden niet als verslagen en verloren vluchtelingen, ze reisden als missionarissen en verkondigden de Blijde Boodschap. De catastrofe die hen trof en die was bedoeld om hen uit te roeien, keerden zij om.

Ze werden niet verjaagd, zij voelden zich uitgezonden door God. Tegenslag werd een nieuwe kans. Ze reisden en werkten in zijn Naam. God reisde met hen mee en waar ze kwamen, verspreidden zij het geloof.

Vredevorst

De zondagen van de Advent beginnen. We bereiden ons voor op de geboorte van de Heer – de geboorte van de vredevorst. Dat is Hij voor hen die in zijn Naam werken aan vrede, die in zijn Naam goed doen, in zijn Naam samenkomen, in zijn Naam de naaste vergeven. Daarom zullen wij steeds opnieuw in zijn Naam bidden om vrede, opdat steeds meer mensen, steeds meer landen, steeds meer machthebbers, ja, dat eens alle mensen Hem aanvaarden als ‘de vredevorst’ door Hem na te volgen. Want alleen dan komt er echt vrede op aarde.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.