<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Overweging

Hoe kunnen we mensen verwelkomen als we zelf geen hoop hebben?

KN Redactie 27 september 2023
image
Paus Franciscus tijdens zijn bezoek aan Marseille op 23 september. Foto: CNS - Vatican Media

Tijdens de algemene audiëntie van 27 september blikte paus Franciscus terug op zijn bezoek aan Marseille een week eerder waar werd gesproken over de migratieproblemen in de regio rond de Middellandse Zee.

Ik reisde naar Marseille om de afsluiting van de Rencontres Méditerranéennes bij te wonen, waar bisschoppen en burgemeesters uit het Middellandse Zeegebied samen met vele jongeren bijeen kwamen om hun blik op de toekomst te richten onder het motto ‘Mozaiëk van hoop’. Dit is de droom, dit is de uitdaging: dat de Middellandse Zee haar roeping herontdekt om een laboratorium van beschaving en vrede te zijn.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Bakermat van beschavingen

We weten dat de Middellandse Zee de bakermat is van beschavingen, en van het leven. Het is onacceptabel dat die zee een graf wordt, en evenmin een plaats van conflict. De Middellandse Zee is het tegenovergestelde van botsingen tussen beschavingen, oorlog en mensenhandel. Het is het absolute tegenovergestelde, omdat de Middellandse Zee Afrika, Azië en Europa met elkaar verbindt; het noorden en het zuiden, het oosten en het westen; mensen en culturen, volkeren en talen, filosofieën en religies.

Natuurlijk is de zee altijd op de een of andere manier een afgrond en kan deze ook gevaarlijk zijn. Maar haar wateren bewaren schatten van leven, haar golven en winden dragen allerlei soorten schepen. Vanaf de oostelijke oever vertrok tweeduizend jaar geleden het Evangelie van Jezus Christus.

“Het is onacceptabel dat de Middellandse Zee een graf wordt, en een plaats van conflict”

De bijeenkomst in Marseille was een manier om te reageren op de oproep van paus Paulus VI in zijn encycliek Populorum progressio, om “een menselijker wereld voor allen te bevorderen, een wereld waarin allen iets te geven en te ontvangen hebben, zonder dat de vooruitgang van sommigen een obstakel vormt voor de ontwikkeling van anderen”.

Boodschap van hoop

Wat is er voortgekomen uit deze bijeenkomst? Een blik op de Middellandse Zee die ik menselijk zou noemen; niet ideologisch, niet strategisch, niet politiek correct of instrumenteel, maar menselijk, in staat om in alles te verwijzen naar de waarde van de menselijke persoon en diens onschendbare waardigheid.

Tegelijkertijd kwam er in Marseille ook een blik van hoop naar voren. Broeders en zusters, deze hoop mag niet verdwijnen integendeel, die moet concreet worden in acties op de lange, middellange en korte termijn. Zodat mensen, in volledige waardigheid, kunnen kiezen om te emigreren of niet te emigreren. De Middellandse Zee moet een boodschap van hoop zijn.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Passie en enthousiasme

Maar we moeten ook hoop teruggeven aan onze Europese samenlevingen, vooral aan de nieuwe generaties. Hoe kunnen we anderen verwelkomen als we zelf geen open toekomstperspectief hebben? Hoe kunnen jongeren zonder hoop openstaan voor ontmoetingen en delen?

Onze samenlevingen, vaak ziek van individualisme, moeten zich openen. Dan kan de crisis als een kans worden gezien. Europa heeft passie en enthousiasme nodig, en ik heb beide in Marseille gezien. Moge de Maagd Maria de volkeren van de Middellandse Zee begeleiden, zodat deze regio wordt wat ze altijd is geroepen om te zijn: een mozaïek van beschaving en hoop. (Vertaling Susanne Kurstjens)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.