<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Foto: Carlos Daniel - Cathopic
Overweging

Meer dan een mooi verhaal

Joris Schröder 3 februari 2024

“Daarom moet gij zo bidden: ‘Onze Vader’” (Mt. 6,9). Dagelijks en met name in iedere Eucharistie nemen wij dit advies van Jezus ter harte en spreken we God aan als oorsprong, schepper en vader. Hij schenkt ons het leven.

Fundament van Gods genadewerk

Bij de boodschap van de engel heeft Maria haar onmisbare medewerking aan God toegezegd: “Mij geschiede naar uw woord” (Lc. 1,37). Zij zal de moeder van Jezus Christus worden – en met een vernieuwend accent van het Tweede Vaticaans Concilie – ook de moeder van de Kerk (zie Lumen Gentium 52-65). Geven en ontvangen: zij vormen het fundament van Gods genadewerk en menselijke medewerking, één zelfde dynamiek, een gedrevenheid die ons menselijk bestaan bepaalt en verdiept.

Het woordenboek zegt dat ‘complementair’ betekent: elkaar aanvullend, versterkend. Dat geldt voor man en vrouw, vader en moeder, bruidegom en bruid, geven en ontvangen, Christus en zijn Kerk. Telkens gaat het om bestaanswijzen die niet gelijk zijn, wel gelijkwaardig; en die daarom de andere mens op bijzondere wijze kunnen verrijken.

Een unieke werkelijkheid

God stijgt daar bovenuit en is ‘de geheel Andere’, die in de persoon van Jezus Christus lijfelijk onder ons is komen wonen, reden waarom we met Kerstmis neerknielen bij: “Het Woord is vlees geworden en heeft onder ons gewoond” (Joh. 1,14). Dit is meer dan een ‘mooi verhaal’, ook al kan de beschrijving van het Kind in de kribbe, samen met zijn ouders, ons blijven vertederen. De incarnatie  van God in Jezus is een unieke werkelijkheid, die iets zegt over de diepe betekenis van onze lichamelijk realiteit als man of vrouw.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Het gaat daarbij om een essentieel onderscheid dat niet ‘maakbaar’ is, om een verschil dat verrijkt, om een lichamelijke en schepselijke basis met Bijbels fundament en welke onze Kerk als ‘leerschool’ in haar verkondiging en moreel onderricht daarom zal blijven benadrukken en verdedigen (zie Catechismus, 1603, 2333), ook al roept dat in de genderverwarring van onze maatschappij weerstand op en lijkt het onze alom gekoesterde autonomie onder druk te zetten.

‘Projectiefiguur’

Erkenning van de incarnatie behoort tot het wezen van ons christelijk geloof; anders wordt God gereduceerd tot ‘een mooi idee’. Jezus Christus wordt dan een ‘projectiefiguur’, zoals ik onlangs in een radioprogramma hoorde zeggen. De Kerk verwordt tot een club voor zingeving, die beschikt over een sterke traditie van rituelen. Dat is evenwel onvoldoende om er als persoon, als gehuwde of als priester je leven voor te geven.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.