<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Foto: Amor Santo - Cathopic
Overweging

Staan, knielen of buigen in de kerk: waar is dat eigenlijk goed voor?

Joris Schröder 20 januari 2024

In het liturgisch directorium, een boekje dat in bijna iedere sacristie te vinden is, staat het uitdrukkelijk bij de Mis van Kerstmis: “Men knielt bij ‘Hij heeft het vlees aangenomen’” – een tekst uit het Evangelie, die ook voorkomt in de geloofsbelijdenis. “Is dat nodig?” vroeg iemand mij onlangs. Nee, je moet niets in de kerk, tenzij eerbiedig zijn en andere mensen niet ergeren. Het is een uitnodiging en vaak een middel om ons christelijk geloof te verdiepen.

Aandacht

We staan, bij het voorlezen van het Evangelie, de belangrijkste bijbelpassage uit de Eucharistie, daarom met recht aangeduid als ‘het Woord van God’. Via de tekst, gelezen door de diaken of de priester, komt God zelf aan het woord. “Luisteren, dat is: minder vaak ‘ik’ zeggen”, aldus een therapeut op 29 december in Trouw. Door te gaan staan wordt alle aandacht op Hem gericht. God spreekt, ik luister en geef mij over.

We knielen – of soms: buigen – bij (een deel van) het eucharistisch gebed, maar ook bij de kerststal, uit eerbied en respect voor de kribbe en het Kind, staat in de Catechismus van de katholieke Kerk: God is groter, ik ben klein en van Hem afhankelijk.

Emotionele betrokkenheid

Zeker in onze tijd dient geloof een bewuste keuze te zijn, verstandelijk en overdacht. Maar het is ook belangrijk om die keuze als het ware te voelen in ons lichaam: staan, recht voor Hem; knielen, klein voor de Allerhoogste – aanbidding en kindschap.

“Ons denken is een onmisbaar vertrekpunt, maar onze lichamelijk ervaring helpt ons om dit meer bewust te ervaren en te doorleven”

Lichamelijk bewegen verrijkt onze emotionele betrokkenheid, onze gevoelservaring, want bij katholieke geloofsbeleving gaat het om ‘heel de mens’.

Geïncarneerd geloof

Kinderen zijn daar dikwijls extra gevoelig voor. Het is goed om hen daarin te vormen. Ons geloof is geïncarneerd, dat wil zeggen: In de persoon van Jezus is God carnis, vlees en bloed geworden. Juist met Kerstmis en rond het eucharistische Brood staan we daar uitdrukkelijk – eerbiedig en in dankbaarheid – bij stil.

Ons denken is een onmisbaar vertrekpunt, maar onze lichamelijk ervaring helpt ons om dit meer bewust te ervaren en te doorleven. Theologen als Guardini en Ratzinger hebben daar uitvoerige studies aan gewijd. Immers: mijn waardigheid als mens is uiteindelijk ontleend aan God.

Coaching

Zoals ik eerder schreef in KN: “Dit is coaching zonder naam. Indien harmonisch beleefd zijn in onze Kerk de heiligheid van God en het diepere geluk van de mens steeds met elkaar verbonden.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.