<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Overweging

‘Heiligen zijn oprechte vrienden op wie we altijd kunnen rekenen’

KN Redactie 1 november 2023
image
Paus Franciscus tijdens het angelusgebed op 1 november, het hoogfeest van Allerheiligen. Foto: CNS - Lola Gomez

Tijdens het angelusgebed op het hoogfeest van Allerheiligen sprak paus Franciscus over het belang van het kennen van en bidden met de heiligen van de Kerk.

Vandaag gedenken we alle heiligen. In het licht van dit feest wil ik stilstaan bij het begrip heiligheid, en in het bijzonder bij twee kenmerken van ware heiligheid: het is een geschenk, je kunt het niet kopen. En tegelijkertijd is het een weg. Kortom: een geschenk en een weg.

Mensen zoals wij

Allereerst het geschenk. De heiligheid is een geschenk van God dat we hebben ontvangen bij ons doopsel. Als we dat laten groeien, kan het ons leven volledig veranderen. De heiligen zijn geen onbereikbare helden op afstand, maar mensen zoals wij. Ze zijn onze vrienden die net als wij vertrokken vanuit hun doopsel.

Als we er goed over nadenken, hebben we ongetwijfeld wel een heilige ontmoet. Zo’n goed mens, zo’n mens die het christelijk leven serieus neemt, in alle eenvoud… ik noem die mensen graag ‘de heiligen van een deur verder’, die gewoon te midden van ons wonen.

Roeping tot heiligheid

Heiligheid is een geschenk dat ieder van ons wordt aangeboden om een gelukkig leven te leven. En als wij een cadeau krijgen, hoe reageren we dan? Dan zijn we gelukkig, want het wil zeggen dat iemand van ons houdt; en het geschenk van de heiligheid mag ons gelukkig maken, want het wil zeggen dat God van ons houdt.

Maar elk geschenk dient aangenomen te worden en brengt ook de verantwoordelijkheid van een antwoord met zich mee, van een ‘dank je wel’. Maar hoe zeg je dit? Het is een uitnodiging om je in te zetten zodat het cadeau niet verspild wordt. Alle gedoopten hebben dezelfde roeping gekregen om “hun heiligheid te behouden en te vervolmaken met het leven dat ze hebben ontvangen” (Lumen gentium).

“De heiligen zijn onze broeders en zusters”

En daarom is heiligheid ook – het tweede aspect – een weg die we samen bewandelen, elkaar helpend, verenigd met die uitstekende metgezellen die de heiligen zijn. Zij zijn onze broeders en zusters, op wie we altijd kunnen rekenen: de heiligen ondersteunen ons en als we de verkeerde weg inslaan, aarzelen ze niet om ons te corrigeren met hun stille aanwezigheid.

Het zijn oprechte vrienden van wie we op aankunnen, omdat ze het beste met ons voorhebben. In hun leven vinden we een voorbeeld, in hun gebed ontvangen we hulp en vriendschap, en met hen sluiten we een band van broederlijke liefde.

Praat ik met de heiligen?

Heiligheid is een weg, het is een gave. Dus kunnen we ons afvragen: herinner ik me dat ik de Heilige Geest als gave heb ontvangen, die me oproept tot heiligheid en me helpt om daar te komen? Ben ik de Heilige Geest dankbaar voor deze gave van heiligheid?

Voel ik me dichtbij de heiligen, praat ik met hen, wend ik me tot hen? Ken ik het verhaal van sommigen van hen? Het doet ons goed om de levens van de heiligen te kennen en ons te laten leiden door hun voorbeelden. En het doet ons veel goed om tot hen te bidden.

Maria, Koningin van alle Heiligen, laat ons de vreugde van het ontvangen geschenk voelen, en versterk ons verlangen naar het einddoel, de eeuwigheid. (Vertaling Susanne Kurstjens)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.