<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Overweging

‘Wij mogen getuigen van Gods nabijheid en tederheid’

KN Redactie 19 oktober 2023
image
Paus Franciscus spreekt de gelovigen toe tijdens de audiëntie van 18 oktober. Foto: CNS - Lola Gomez

Tijdens de algemene audiëntie van 18 oktober sprak paus Franciscus over het voorbeeld van de heilige Charles de Foucauld die in elke christen een apostel zag.

Vandaag wil ik jullie vertellen over een man die van Jezus en de allerarmsten zijn levenswerk heeft gemaakt. Ik heb het over de heilige Charles de Foucauld, die vanuit zijn intense Godservaring een transformatie doormaakte en zich broer van iedereen ging voelen.

Je hart verliezen

Wat was het ‘geheim’ van Charles de Foucauld, van zijn leven? Hij bleef in zijn jonge jaren ver weg van God, zonder in iets te geloven behalve in de ongeordende zoektocht naar plezier. Maar nadat hij zich bekeerde door de genade van Gods vergeving in de biecht, schreef hij: “Ik heb mijn hart verloren aan Jezus van Nazareth”.

Charles de Foucauld herinnert ons eraan dat de eerste stap om te evangeliseren is je hart te verliezen aan Jezus. Als dat niet gebeurt, is het moeilijk om Hem met ons leven te verkondigen.

image
St.-Charles de Foucauld Foto: CNS, courtesy I.Media

Charles de Foucauld deed dat wel, tot het punt dat hij van aantrekking tot Jezus overging naar navolging van Jezus. Aangemoedigd door zijn biechtvader ging hij naar het Heilig Land om de plaatsen te bezoeken waar de Heer leefde en om te wandelen waar de Meester wandelde.

Het is in Nazareth dat hij begreep dat hij zich moest vormen aan de school van Christus. En door Jezus te leren kennen, ontstond in hem het verlangen om Hem bekend te maken. Zo gaat het altijd: wanneer je Jezus beter leert kennen, ontstaat het verlangen om Hem bekend te maken, dit kostbare bezit te delen.

In de verborgenheid

Hij besloot zich te vestigen in verre regio’s om het Evangelie in stilte te verkondigen, levend in de geest van Nazareth, in armoede en verborgenheid. Hij ging naar de Sahara om te leven tussen de niet-christenen, als vriend en als broer.

Charles liet Jezus stil en onopvallend handelen, overtuigd dat het ‘eucharistische leven’ evangeliseert. Dus bad hij aan de voeten van Jezus, voor het tabernakel, tien uur per dag, ervan overtuigd dat daar de kracht van het Evangelie ligt.

“Wanneer je Jezus leert kennen, ontstaat het verlangen om Hem bekend te maken”

Charles de Foucauld schreef: “Elke christen is een apostel”, en hij herinnerde een vriend eraan dat “er naast priesters leken nodig zijn die zien wat de priester niet ziet”. En die leken die verliefd zijn op Jezus maken de priester duidelijk dat hij geen ambtenaar is, maar een bemiddelaar.

Charles de Foucauld begreep het belang van leken en begreep dat de verkondiging van het Evangelie iets is van het hele volk van God. Maar hoe kunnen we dit doen? Door op onze knieën te gaan en de werking van de Geest te aanvaarden, altijd in gemeenschap met de Kerk en de herders.

Gods stijl

Charles de Foucauld, een figuur die profetisch is voor onze tijd, getuigde van de schoonheid van het verkondigen van het Evangelie door het apostolaat van zachtheid: hij die iedereen verwelkomde, laat ons de evangeliserende kracht van tederheid zien.

Laten we niet vergeten dat de stijl van God in drie woorden ligt: nabijheid, mededogen en tederheid. God is altijd dichtbij, altijd medelevend, altijd teder. En het christelijk getuigenis moet deze weg bewandelen: van nabijheid, mededogen en tederheid. (Vertaling Susanne Kurstjens)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.