fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

De Karmelitaanse weg

Pieter Derdeyn 27 juni 2019
image

Hoe komt het dat christenen die hun geestelijke groei serieus nemen, zich weinig richten tot de heiligen uit de karmeltraditie? Terwijl verschillenden van hen toch verheven zijn tot Kerkleraar in het geestelijke leven? Te moeilijk, te oud, te veraf, te duister, te verheven? Professor John Welch probeert alvast een brug te slaan met dit boek.

Vlotte stijl

De lezer mag zich laten meetrekken door de vlotte stijl waarin Welch’ bezonken kennis gemengd wordt met sprekende citaten vooral van Sint-Jan van het Kruis en Theresia van Avila. We starten bij de kluizenaars in de weelderige wadi van de berg Karmel.

In de dertiende eeuw begonnen zij zich te vestigen in Europa. Een boeiende achtergrond die de (terugkerende) spanning laat voelen tussen het oorspronkelijke contemplatieve ideaal in de eenzaamheid, en de neiging zich steeds meer bezig te houden met pastoraat.

Zuivering van bedrieglijke ego’s

Volgens Het boek der eerste monniken is hun doel “in het hart te smaken en in de geest te ondervinden de werking van de goddelijke tegenwoordigheid en de zoetheid van de hemelse glorie”.

Maar al in 1270 vuurde generaal overste Nicolaas de Fransman de Brandende Pijl af op de orde, waarin hij weeklaagt over het ongepaste rondzwerven, onopgeleide prediken en de aardse gehechtheden waarin de rondtrekkende kluizenaars vervallen.

Zich zuiveren van bedrieglijke ego’s en valse goden blijft ook onze opdracht, aldus Welch, en daartoe blijven de karmelgeschriften een ideale hulp.

Enkele kronkels

Op de helft van het boek bevat Welch’ betooglijn enkele kronkels. Eerst legt hij enkele parallellen met de psychologie van C.G. Jung. Daarop duikt hij in de ontwikkelingspsychologie van de man, en vervolgens gaat het over het omgaan met het bovennatuurlijke.

Tot hij zijn draad weer oppakt, om nu echter vanuit de contemplatie toch bij de (pastorale) actie als doel uit te komen. Gebed is en blijft de bron, maar God laat zich nu vinden onder de armen. Tot slot volgt een beschrijving van de vergoddelijkte mens.

Opfriscursus

Al bij al veel boeiend historisch en geestelijk materiaal, al stellen de ordening, interpretatie en psychologische injectie de vraag voor wie dit boekje nu geschreven is. Iets te gevorderd als starterspakket. Een opfriscursus met uitdagend statement dan?

Als brug voor de hedendaagse pelgrim naar dat oude karmelpad mist het wellicht een ingangsweg.

John Welch, De Karmelitaanse weg. Uitgeverij: Carmelitana, 221 pagina’s, € 19,95, ISBN: 978 94 92434 17 3