<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Dit is het hart

Susanne Kurstjens 26 september 2019
image

Het is inmiddels een traditie: de jaarlijkse Kerkproeverij. In het weekend van 28 en 29 september vindt die voor de derde keer plaats.

Gelovigen worden gestimuleerd om tijdens dit weekend mensen mee te nemen naar de kerk die er vanuit zichzelf niet (meer) zouden komen. Doel: mensen op een laagdrempelige manier laten proeven van wat er in de kerk gebeurt.

Goed proeven

Maar hoe zorg je er als Kerk nu voor dat mensen echt goed kunnen proeven en dat wat ze proeven ook uitnodigt tot meer? Want zoals theoloog Erik Borgman schrijft in zijn begeleidende boekje bij de Kerkproeverij: “Proeven heeft iets verleidelijks (…). Maar als je enkel proeft kun je elk moment stoppen.”

En terecht voegt hij eraan toe dat je ook eindeloos door kunt gaan met dat proeven, een euvel van deze tijd waarin veel mensen geen zin hebben om zich langdurig aan iets te verbinden.

Een uitdaging voor de Kerk

De Kerk ziet zich daarin dus voor een uitdaging geplaatst. Veel mensen die nooit een kerk van binnen zien, kunnen tijdens zo’n weekend natuurlijk geraakt worden door het mooie gebouw, de prachtige muziek en de woorden van de priester.

Maar uiteindelijk gaat het daar allemaal niet om. “De Kerk is er niet omwille van zichzelf of van wat zij realiseert”, schrijft Borgman dan ook. “Haar kracht ligt in datgene waarnaar zij verwijst: God en Gods grenzeloze liefde.”

Het belang van liturgie

Daarom, zegt de theoloog, is het belangrijk je af te vragen of onze liturgie doet wat ze moet doen. Borgman legt hier op een toegankelijke en mooie manier uit hoe de Eucharistie als het ‘sacrament van de liefde’ het hart is van het christelijk geloof en hoe belangrijk liturgie is, omdat die het hart aan het licht brengt. “Wie iemand meevraagt naar de kerk, nodigt hem of haar dus uit ons in het hart te kijken en daardoor het eigen hart te laten raken.”

Veel meer dan een handleiding om de nieuwkomers volgend weekend op een goede manier in de kerk te verwelkomen, is dit een boekje dat de mensen die al lang en breed elke zondag in die kerk zitten weer doet beseffen hoeveel moois wij als Kerk te bieden hebben en waar het nu echt om draait in het geloof.

Erik Borgman, Dit is het hart. Over het proeven van de kerk. Uitg. Adveniat, 60 pp., €2,- (verzending enkel binnen Nederland, te bestellen op adveniat.nl), ISBN: 978 949 316 105 4 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.