<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Dominicanen en dominicanessen in Sittard

Joris Schröder 23 augustus 2019
image

Ik kom niet uit Sittard, zoals de pater provinciaal van de dominicanen over zichzelf in de proloog van dit boek laat weten, ik ben zelfs geen Limburger. Toch heb ik deze fraaie uitgave over de dominicaanse paters en zusters om verschillende redenen met interesse gelezen.

Je verneemt van alles over de beroemde orde der Predikheren, vanaf haar stichting door de Spanjaard Domingo de Guzman (+1221) tot op heden, je krijgt veel inzicht in de Zuid-Limburgse stad en haar omgeving en je leert hoe streekgeschiedenis op weloverwogen en boeiende wijze kan worden beoefend.

Met een uitdrukking van de vroegere Bossche filosoof Cornelis Verhoeven: “Door het specialisme zie je de totale werkelijkheid.”

Door vakmensen geschreven

De bundel omvat drie delen: 1. Politiek en institutie, 2. Bron en werkinstrument, 3. Kunst en cultuur.

De auteurs zijn veelal geëngageerde vakmensen. Eén bijdrage is in het Duits, een goede vingeroefening die past bij de regio, maar er staat geen tekst in Limburgs dialect in, zodat iedereen kan blijven meelezen.

Toen ik enkele decennia geleden een retraite verzorgde bij de zusters in de Plakstraat, realiseerde ik me niet dat ik in de nabijheid verbleef van zoveel historisch rijke grond en gebouwen.

Overvloedige informatie

Sympathiek en informatief is het opstel Opnieuw in Sittard –Komst en eerste stappen vanaf 2014 van de uit het Amerikaanse Nashville afkomstige kleine gemeenschap van vier jonge dominicanessen van Sint-Cecilia, die zich met kennis van zaken toeleggen op onderwijs en evangelisatie onder jongeren.

De informatie over de historische ontwikkelingen van de dominicanen in de stad is overvloedig, maar je krijgt ook zicht op de interpretatie van oude kloosterkronieken, de architectuur van de Sittardse dominicanenkerk, de restauratie van enkele achttiende-eeuwse schilderijen in de Sint-Michielskerk, een houtgesneden piëta en de achtergronden en actuele ontwikkelingen rond de dominicaanse heilige Rosa van Lima (1586-1617) als stadpatrones, voor wie nog steeds jaarlijks een druk bezochte processie plaatsvindt.

Het verleden leeft vandaag nog voort

Het boek bevat veel bronnen en literatuurverwijzingen, alsmede gevarieerd fotomateriaal. Het roept bij de lezer een gevoel op van: het verleden is niet dood, maar leeft ook vandaag nog voort, zowel voor gelovigen als voor zoekers.

Chris Dols, Guus Janssen, Kees Schutgens, Dominicanen en dominicanessen in Sittard – vier eeuwen aanwezigheid. Uitg. Verloren, 367 pp., € 35,-, ISBN 978 90 8704 795 5

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.