<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Sterk zelfbewust voorgelicht

Pieter Derdeyn 11 juni 2020
image

Seksuele opvoeding vóór de puberteit niet nodig? Dat heb je grondig mis, volgens dit boekje. Het overtuigt de lezer van het nut en de noodzaak van voorlichting in de prille kindertijd. ‘Niet mee wachten, beter te vroeg dan te laat’ is het devies.

Naast de overtuigende inhoud heeft dit uit Duitsland overgewaaide boekje nog meer troeven: het is vlot geschreven, begrijpelijk, goed gestructureerd, voldoende beargumenteerd en heeft een mooie layout. Maria en Richard Büchsenmeister, werkzaam in het gezinspastoraat, spreken vanuit hun eigen ervaring met tien kinderen en de nodige vakliteratuur.

Concrete tips

Iedereen met kinderen krijgt vroeg of laat de onvermijdelijke vraag waar de baby’s vandaan komen. Welke ouder zal niet eens slikken en zich afvragen wat nu de gepaste reactie is? Eerlijk en nuchter antwoorden door de feiten weer te geven, is de absolute raad van de auteurs. Op die manier leg je een vertrouwensbasis die tijdens de storm van de puberteit nodig zal blijken.

Voor de eerste elf levensjaren geeft het boekje heel wat concrete tips bij levensechte situaties. Als je bijvoorbeeld de luier ververst: niet doen alsof die vies is. Spreken over seksualiteit doe je met de juiste taal, eenvoudige formuleringen en mooie woorden. Of heb je er al aan gedacht om het gesprek over de eerste menstruatie of zaadlozing voor te bereiden?

Persoonlijke opvoeding

Naast concreet advies gaat het boek breder. Seksuele opvoeding wordt gezien als een persoonlijke opvoeding: ouders leren hun kinderen hoe zij kunnen liefhebben. De vaders worden op hun cruciale rol gewezen in de ontwikkeling tot man van hun zoon én de ontwikkeling tot vrouw van hun dochter.

Zelfs de relatie van de ouders, de manier waarop zij met elkaar omgaan en het belang van zorg voor hun gezamenlijke tijd komen aan bod.

Voor een breed publiek

Bij lezing van dit boekje zie je als ouder in dat je in feite dagelijks bezig bent je kind te vormen op het vlak van seksualiteit. Je leert het belang van een goede voorlichting voor de gezonde psychologische ontwikkeling van je kinderen. En je leert hen om zich wapenen tegen slechte invloeden. Ook misbruik krijgt een apart hoofdstukje.

De inhoud van dit boekje ligt in lijn met de leer van de Kerk, al vind je amper expliciete verwijzingen. Het leent zich dus voor een breed publiek. Als hulp voor alle ouders én hun kinderen is deze opzet zeker geslaagd.

Maria en Richard Büchsenmeister, Sterk zelfbewust voorgelicht. Seksuele opvoeding van kindertijd tot de prepuberteit. Uitg. Betsaida, 108 pp., € 16,50, ISBN: 978 9491 99 191 2

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.