<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Recensie

Een Deense film die je moeiteloos twee uur in de greep houdt

Hettie van der Ven 14 maart 2024
image

Mads Mikkelsen is met afstand de meest bekende, actieve en gelauwerde acteur van de (eveneens zeer succesvolle) Deense cinema. Hij wordt vaak gevraagd door Hollywood, maar blijft met regelmaat ook in Denemarken actief. En daar komt qua films veel goeds vandaan, zoals uit heel Scandinavië trouwens.

Vaak zijn het eigentijdse, intermenselijke drama’s, maar The promised land is een historisch epos met nadrukkelijk aanwezige westernelementen. Op de fraaie Deense heidevelden, jazeker!

Het is 1755. Kapitein Ludvig Kahlen heeft net 25 jaar in het Duitse leger gediend. Nu is hij terug in Denemarken om daar het niet te ontginnen geachte Jutland vruchtbaar te maken en er aardappels op te gaan telen. Als dat lukt, zo dwingt hij af, zal de koning hem een adellijke titel verlenen, evenals een landhuis met bedienden.

Kahlen heeft echter niet gerekend op zijn buurman, de megalomane, verwende wreedaard landheer Frederik De Schinkel. Meneer de landheer stelt dat het zijn grond betreft. Wat volgt is een brute machtsstrijd tussen idioot De Schinkel en de onverzettelijke, eigenwijze en gesloten Kahlen.

“Ludvig Kahlen ontdekt dat je misschien beter geluk kunt najagen dan macht en bezit”

Het is Mads Mikkelsen die met enkel zijn gebeeldhouwde hoofd (en relatief weinig woorden) Kahlen volstrekt geloofwaardig weet te transformeren van een keiharde kerel vol onaantastbare idealen tot een man die voorzichtig de mensen om zich heen leert zien, onder wie een jonge weduwe die hij als huishoudster aanneemt, een bevriende pastoor en een klein meisje waar hij zich over ontfermt, dat hem zelfs ‘papaatje’ gaat noemen.

Terwijl hij manoeuvreert tussen de hoge adel met hun gekke pruiken op het hoofd en de arbeiders die tot hun knieën in de klei staan, ontdekt hij dat je misschien beter geluk kunt najagen dan macht en bezit.

The promised land is losjes gebaseerd op de roman De kapitein en Ann Barbara van Ida Jessen uit 2020 en Ludvig Kahlen maakt daadwerkelijk deel uit van de Deense geschiedenis. De film is niet bepaald zachtzinnig te noemen. In de achttiende eeuw gaan moord en marteling onlosmakelijk samen met de strijd om macht en bezit.

Maar er is veel goeds te melden over The promised land. Het is een spannend verhaal dat je moeiteloos twee uur in de greep houdt. De film heeft een sterk scenario, prachtige beelden, goed spel en bovenal dus dat fascinerende hoofd van Mads Mikkelsen.

Film: The promised land (2023), Denemarken, 127min. Regie: Nicolaj Arcel, met o.a. Mads Mikkelsen, Amanda Collin en Simon Bennebjerg.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.