fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Uit ons archief

40 jaar ad limina: van ‘licht nerveus naar Rome’ tot wachten op betere tijden

Peter Doorakkers 3 november 2022
image
De Nederlandse bisschoppen tijdens hun laatste ad limina-bezoek, dat in 2013 plaatsvond. Foto: Ramon Mangold - rkkerk.nl

Sinds het jaar dat Katholiek Nieuwsblad werd opgericht legden de Nederlandse bisschoppen tot nu toe zes ad limina-bezoeken af. Hoe werd daarover eigenlijk bericht in verschillende Nederlandse media?

Op zoek naar een antwoord dook Nederlands Dagblad-redacteur Remco van Mulligen in de archieven van KN, ND en de Volkskrant.

Hij kwam boven met een boeiend overzicht over een herwonnen maar broze eenheid, licht nerveuze en uiterst kritische bisschoppen, bisschoppen die “soms een tikkeltje duf” zijn “van de drank de avond ervoor”, gedeelde protestants-katholieke zorgen en de hoop op betere tijden die kardinaal Eijk in 2013 in KN liet optekenen.

“Culturen komen en gaan”, zei de aartsbisschop van Utrecht destijds. Na een tijd zullen mensen “de leegheid” van het “expressief individualisme” ontdekken en “weer behoefte krijgen aan een diepere zingeving.”

Lees het artikel op de website van Nederlands Dagblad en in Katholiek Nieuwsblad van deze week. Klik hier voor het interview met kardinaal Wim Eijk uit 2013 (PDF).

In de berichtgeving rond het ad limina-bezoek (7-12 november 2022) van de Nederlandse bisschoppen aan de paus, Rome en het Vaticaan, werken het Nederlands Dagblad en het Katholiek Nieuwsblad samen. Alle berichten zijn te lezen via kn.nl/adlimina en nd.nl/adlimina