fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Kardinaal Turkson: afstudeerder, heb impact op de wereld

Catholic News Service 15 mei 2021
image
Kardinaal Peter Turkson sprak op 1 mei 700 afstudeerders van de Amerikaanse University of Saint Francis toe over de impact die zij op de wereld kunnen hebben. Foto: CNS Photo - BFA Commercial Photography via University of Saint Francis

Kardinaal Turkson spoort afstuderende jongeren aan “zaaiers van hoop” te zijn. Onlangs sprak hij tegen studenten over de impact die jongeren kunnen hebben om de wereld te verbeteren.

Op 1 mei sprak kardinaal Peter Turkson, prefect van de dicasterie ter Bevordering van de Integrale Menselijke Ontwikkeling, zevenhonderd afstudeerders van de University of Saint Francis in de Amerikaanse stad Fort Wayne toe. “Denk aan de impact die je in je leven kunt hebben”, zei de kardinaal tegen de studenten, die hij ook aanspoorde “zaaiers van hoop” te zijn.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Impact lokt verandering uit en verandering brengt hoop voor de toekomst”, aldus de kardinaal. Hij verwees ook naar Franciscus van Assisi, de naamgever van de universiteit, die ondanks zijn armoede een grote impact had. “Met geen andere meester dan Christus en geen bezit behalve zijn ziel was Franciscus vrij om zich met alles en iedereen verwant te voelen.” Volgens Turkson is voor de heilige “de enige echte relatie voor mensen is een relatie tussen broeders en zusters, gelijk in waardigheid.”

Mensen dienen, niet geld

De kardinaal riep de afstuderende jongeren op om hun impact op de wereld als indicator van hun succes te gebruiken. Daarbij verwees hij naar voorbeelden als paus Paulus VI, die in 1969 zijn zorgen uitsprak over de menselijke ontwikkeling en naar paus Franciscus, die in 2014 het World Economic Forum vroeg om economische modellen gericht op inclusie en het gemeenschappelijk goed aan te nemen.

“Impact lokt verandering uit en verandering brengt hoop voor de toekomst.”
- Kardinaal Peter Turkson

Ook verwees kardinaal Turkson naar de virtuele conferentie die paus Franciscus afgelopen november hield met jongeren uit 115 landen. Op die conferentie noemde de paus de pandemie een kans om na te denken over hoe de maatschappij kan veranderen. “De paus wil dat jongeren de hoofdrolspelers van een nieuwe economische en sociale orde worden – dat ze mensen dienen in plaats van geld.”

Vaccineren

De Ghanese kardinaal Turkson is sinds 2016 prefect van de dicasterie ter Bevordering van de Integrale Menselijke Ontwikkeling. Sinds 2003 is hij kardinaal. Zijn dicasterie leidt ook de corona-aanpak van het Vaticaan, dat in ruim vijftig landen steun biedt en oproept tot een vaccindistributie die ontwikkelingslanden niet buitensluit.

Verwijzend naar paus Franciscus zei de kardinaal dat de pandemie “begon als een kwestie van gezondheidszorg, maar inmiddels ook veel sociale problemen heeft blootgelegd: de fragiliteit en eindigheid van veel sociale structuren.” Volgens kardinaal Turkson hoopt het Vaticaan dat zo veel mogelijk mensen gevaccineerd worden om het einde van de coronacrisis te bereiken. “Tenzij we allemaal uit de pandemie komen, blijven we er allemaal in zitten”, zei hij. “We beseffen dat er veel aarzeling over vaccineren bestaat, grotendeels door samenzweringscomplotten die de ronde doen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Maar uiteindelijk is persoonlijke vrijheid afhankelijk van morele verantwoordelijkheid, aldus kardinaal Turkson: “Een beslissing over gezondheidszorg is een persoonlijke keuze, maar wij zeggen: denk daarbij wel aan de gezondheid van anderen.” Ook benadrukte hij dat de beslissing om je te laten vaccineren “impact heeft op je naasten en de mensen met wie je samenleeft.”