<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Paus Franciscus: de Kerk kan leren van jongeren

Cindy Wooden - CNS 9 september 2020
image
Paus Franciscus tijdens de jongerensynode van 2018. (Foto: CNS Photo/Vatican Media)

Jonge katholieken leren de Kerk een waardevolle les over “synodaliteit”, schrijft paus Franciscus in het voorwoord van een essaybundel over missiewerk voor jongeren. “Het is belangrijker dan ooit om te luisteren naar jongeren.”

“Jongeren vragen ons op duizend manieren om naast ze te lopen – niet achter of voor hen, maar ernaast”, schrijft de paus. “Niet boven of onder hen, maar op hun niveau.”

Onderscheidingsvermogen

De salesiaanse priester Rossano Sala, een van de speciale secretarissen van de bisschoppelijke jongerensynode van 2018, schreef het boek Rondom het levende vuur van de synode: onderwijzen voor het goede leven van het evangelie. Onderscheidingsvermogen was een van de kernonderwerpen van de synode en ook een onderwerp van Christus vivit, de apostolische exhortatie die de paus na de synode schreef.

In Sala’s boek schrijft paus Franciscus dat hij niet probeert om “ieder lid van Gods volk in een jezuïet te veranderen”. De jezuïetenorde is gespecialiseerd in het onderwijzen van spiritueel onderscheidingsvermogen, oftewel: door gebed de tekenen van de tijd begrijpen en onderzoeken hoe God wil dat mensen en de Kerk daarop reageren. Paus Franciscus behoort tot die orde.

“Het is belangrijker dan ooit om te luisteren naar de vreugde en worstelingen van ieder lid van het volk van God, en vooral naar jonge mensen.”
- Paus Franciscus

Sommigen, schrijft de paus, denken dat “de oproep tot onderscheidingsvermogen een rage van dit pontificaat is”. Volgens de paus is deze spirituele handelswijze tegenwoordig essentieel omdat dingen snel veranderen, mensen het moeilijk hebben en velen het evangelie moeten horen.

Luisteren en dialoog

Luisteren en dialoog zijn volgens de paus cruciale eerste stappen. “Het is tegenwoordig belangrijker dan ooit om eerlijk te luisteren naar de vreugde en worstelingen van ieder lid van het volk van God, en vooral naar jonge mensen.”

“De Kerk in haar geheel heeft nog veel werk voor de boeg”, als het om luisteren gaat, schrijft de paus, “want te vaak worden we gezien als onbuigzaam en slechte luisteraars, in plaats van als ‘experts in menselijkheid’.”

“Dialoog is de stijl die de vrijgevigheid van God verhoogt, omdat het Zijn aanwezigheid in alles erkent.”
- Paus Franciscus

Volgens het evangelie is luisteren Jezus’ eerste stap, aldus de paus, en dat moet daarom ieders eerste reactie zijn op een ander mens. Dialoog is de tweede stap: “Dat komt voort uit de overtuiging dat de bronnen van natuur en genade altijd aanwezig zijn in de persoon tegenover ons.”

“Dialoog is de stijl die de vrijgevigheid van God verhoogt, omdat het Zijn aanwezigheid in alles erkent. Daarom moet je Hem vinden in elke persoon en de moed opbrengen om Hem te laten spreken”, schrijft paus Franciscus.

Veranderen

De digitale revolutie, de klimaatcrisis, migratie en “de plaag van misbruik” wijzen de Kerk op dingen die moeten veranderen, schrijft de paus. Eén ding is volgens hem zeker: leiders en leden van de Kerk moeten “onderscheidingsvermogen aanwenden om nabijheid tot de mensen van God te verzekeren, om de economie en financiën te hervormen en om nieuwe manieren van solidariteit en dienstbaarheid te creëren.”

Als de Kerk de werkelijkheid niet bestudeert en er niet over nadenkt in gebed, schrijft de paus, loopt ze het risico te reageren “volgens de laatste mode, of we verschuilen ons achter oude handelswijzen die geen link hebben met de unieke situatie van de mensen en jongeren van tegenwoordig.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.