fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Trappistenbieren: geen dorstlessers, maar genietbieren

Luuk van den Einden 12 juni 2021
image
Foto: CCBY Eliška Zeisková

De combinatie tussen bier en kloosterlingen lijkt niet voor de hand te liggen, maar veel bekende bieren als Westmalle en Chimay worden door trappistenmonniken gebrouwen. De opbrengsten gaan niet alleen naar de kloosterlingen zelf, maar ook naar goede doelen.

Veel mensen denken dat trappistenbier een soort bier is, zoals witbier of IPA, maar dat klopt niet, zegt broeder Christiaan van Opstal van de abdij Maria Toevlucht, thuisbasis van het trappistenbier Zundert. “Trappist is een abdijbier dat een speciaal keurmerk draagt omdat het aan bepaalde regels voldoet”, legt hij uit.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Die regels houden in dat een bier trappist is wanneer het gebrouwen wordt door of onder toezicht van trappistenbroeders, binnen de muren van een trappistenabdij en waarvan de opbrengsten gebruikt worden voor het onderhoud van de monniken en hun klooster. Wat overblijft, gaat naar goede doelen. “Onze abdij steunt veel verschillende doelen met de bieropbrengsten”, vertelt broeder Christiaan, “van fondsen voor medisch onderzoek tot goede doelen van religieuzen en culturele projecten.”

Elf trappisten

Bieren die aan de voorwaarden voldoen, mogen van de Internationale Vereniging Trappist het logo Authentic Trappist Product dragen. Momenteel zijn dat er elf. België is de onbetwiste koploper als het om trappistenbieren gaat: in het land worden er maar liefst vijf gebrouwen, waaronder bekende bieren als Orval en Westvleteren. Nederland heeft twee trappistenbieren; naast Zundert draagt ook het La Trappe-bier dat de monniken in abdij Koningshoeven brouwen het predicaat. Oostenrijk, Italië, Engeland en de Verenigde Staten hebben ieder één trappistenbrouwerij.

Traditie onder druk

Nederland telt steeds minder religieuzen. Volgens de Konferentie Nederlandse Religieuzen waren er eind 2016 nog 4720; begin 2021 is dat aantal al gezakt naar 3110. Omdat de betrokkenheid van monniken een vereiste is voor trappistenbier, kan een bier zijn predicaat verliezen wanneer de abdij geen monniken meer huisvest. Dat gebeurde met het Belgische abdijbier Achel, dat sinds dit jaar geen trappist meer is omdat in 2020 de laatste monniken de abdij verlieten.

“Net zoals in het monnikenleven dingen tijd mogen kosten, moet je ook tijd aan een trappistenbier schenken.”
- Trappistenbroeder Christiaan van Opstal

“De traditie kan door dalende aantallen monniken onder druk komen te staan”, zegt broeder Christiaan. “Het bier mag dan nog wel gebrouwen worden, maar dan zonder de benaming trappist. Dan wordt het een abdijbier: dat is naar een abdij vernoemd, maar heeft geen link met de monniken.”

Belangrijke inkomstenbron

Bier en kloosters zijn al van oudsher met elkaar verbonden. Omdat water vroeger vaak niet veilig was om te drinken, dronken de mensen een licht alcoholisch bier, dat veiliger was omdat het water tijdens het proces gekookt is. De meeste kloosters hadden eigen brouwerijtjes, waarvan sommige geleidelijk groter werden en waarvan het bier ook verkocht werd.

Tegenwoordig vormt bier brouwen een belangrijk onderdeel van de inkomsten van de monniken in de abdij Maria Toevlucht. “Wij zijn helemaal zelfstandig en moeten zelf in ons onderhoud voorzien”, aldus broeder Christiaan. “Naast onze abdijwinkel en ons gastenhuis is bier een belangrijke inkomstenbron.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

En wat is nu eigenlijk broeder Christiaans favoriete trappistenbier? “Ons eigen, natuurlijk”, zegt hij. In de abdij Maria Toevlucht worden de bieren Zundert 8 en Zundert 10 gebrouwen. “10 is wat zwaarder, een bier om echt voor te gaan zitten.” Maar broeder Christiaan raadt liefhebbers aan om sowieso de tijd te nemen voor een trappistenbier: “We brouwen geen dorstlessers, maar genietbieren. Net zoals in het monnikenleven dingen tijd mogen kosten, moet je ook tijd aan een trappistenbier schenken.”