<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldjongerendagen

‘Jezus begrijpt onze pijn’, vertelt paus Franciscus bij emotievolle kruisweg

Luuk van den Einden 4 augustus 2023
image
Acteurs combineerden dans, toneel, muziek en acrobatiek tijdens de kruisweg op vrijdagavond. Foto: Bruno Seabra - JMJ Lisboa 2023

De getuigenissen van een voormalige verslaafde en een vrouw die een abortus heeft ondergaan, leverden een kruisweg op die ondanks zijn massaliteit intiem voelde. Paus Franciscus hield de jongeren voor dat “lijden nooit meer zinloos is” door Jezus’ offer aan het kruis.

Na het dolle enthousiasme tijdens de pauselijke welkomstceremonie op donderdag, verliep de vrijdagavond plechtiger, maar niet minder indrukwekkend. De kruisweg, een vast onderdeel van de Wereldjongerendagen, vestigde de aandacht van de aanwezigen op het lijden in de wereld.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Na zijn entree spreekt paus Franciscus eerst de aanwezigen toe. Hij noemt het kruis, een van de symbolen die bij elke WJD aanwezig zijn, het teken van de reis die Jezus heeft afgelegd. Het kruis symboliseert “de grootste liefde van allemaal – de liefde waarmee Christus onze levens omarmt”, aldus de paus.

‘Tranen drogen’

“Jezus wil je tranen drogen met zijn tedere liefde, je eenzaamheid verlichten met zijn nabijheid, je lasten verlichten en je wonden genezen”, vervolgt paus Franciscus. “Jezus begrijpt onze pijn, onze zwaktes en tekortkomingen.”

“Jezus heeft al het lijden op zich genomen, zodat dat nooit meer zinloos zou zijn”, legt de paus uit. “Laten we Jezus de pijnkreten van de mensheid aanbieden, want wij mensen snakken naar vrede.” Hij roept daarbij de jongeren op om vol vertrouwen naar Jezus te kijken: “Laten we onze harten openen en ons vertrouwen in hem plaatsen.”

Klauteren en abseilen

De kruisweg zelf wordt uitgebeeld met een opvoering die toneel, dans en muziek combineert. Een groep jonge acteurs maakt daarbij gebruik van het hele podium, dat bestaat uit een gigantische steigerconstructie die wel wat wegheeft van een stad vol wolkenkrabbers.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De jongeren klauteren en abseilen van platform naar platform om het verhaal van Jezus’ kruisdood uit te beelden. Daarbij verhuizen ze telkens een groot kruis van de ene naar de andere stelling.

Eenzaamheid

Elk van de veertien staties wordt daarbij vertaald naar het heden, naar situaties die voor veel jongeren herkenbaar zijn. Bij de eerste statie bijvoorbeeld – ‘Jezus wordt ter dood veroordeeld’ – wordt het idee dat Jezus’ toekomst met dat vonnis wordt uitgedoofd, verbonden aan de uitzichtloosheid die veel jongeren ervaren.

“Veel jongeren voelen zich vandaag de dag zo: onze toekomst wordt ons afgenomen”, leest de verteller voor. “We krijgen te horen dat het leven vol kansen zit, maar het is moeilijk om die te zien als je geen geld hebt, geen baan kan vinden of geen toegang tot het onderwijs hebt.”

Zie de galerij voor een fotoverslag van de kruisweg. Gebruik de pijltjes om te scrollen.

Foto's: JMJ Lisboa 2023 - Bruno Seabra, Andreia Barroso, João Matos

De derde statie – ‘Jezus valt voor de eerste keer onder het kruis’ – wordt verbonden aan eenzaamheid: een probleem waar ook veel jongeren in Nederland en België mee te maken hebben. “Soms denk ik dat het mijn schuld is, omdat ik onhandig ben; soms denk ik juist dat de wereld uit egoïstische mensen bestaat”, zo klinkt het. “Het enige wat ik zeker weet, is dat veel jongeren zich eenzaam voelen, ook al zijn ze omringd door anderen.”

Getuigenissen

Tussen de staties door worden die getuigenissen getoond op een groot videoscherm. Het eerste is van de Spaanse Esther, die vertelt over het grote aantal moeilijkheden dat ze in haar leven heeft meegemaakt. Zo kwam ze in een rolstoel terecht, had ze relatieproblemen en onderging ze een abortus.

“Ik had nog nooit zo’n leegte gevoeld”, zegt ze over dat laatste. “Maar God kwam mij te hulp; ik voelde Zijn liefde.” Ze ging biechten en leerde geleidelijk aan haar leven te veranderen, vertelt ze. “God leidt ons en draagt ons in Zijn armen wanneer dat nodig is”, deelt ze tot slot.

https://www.kn.nl/donaties/

De andere getuigenissen komen van de Portugese João, die zijn worsteling tijdens de coronapandemie deelt en een oproep doet tot een Kerk waar iedereen welkom mag zijn, en van de Amerikaanse Caleb, die zichzelf “een van de verloren schapen waar Jezus achteraan kwam rennen” noemt: na de scheiding van zijn ouders raakte hij drugsverslaafd, maar met hulp van het geloof kwam hij er weer bovenop.

De emotionele impact van deze kruisweg blijkt niet gering: veel pelgrims zijn tot tranen geroerd. Ook de acteurs houden het niet allemaal droog. Paus Franciscus sluit de avond af met een kort gebed en wordt dan omringd door de acteurs, voor wie hij duidelijk veel lof heeft. Een aantal van hen worden ook persoonlijk door de paus gezegend.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.