<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerstmis

Drive-in-Nachtmis op Pinkpopterrein afgeblazen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 21 december 2020
image
Het Megalandterrein waar de drive-in-Nachtmis zou worden gehouden. Foto: Wikipedia

Bisschop Harrie Smeets heeft laten weten dat de geplande drive-in-Kerstnachtmis op het evenemententerrein Megaland niet doorgaat. Het zou volgens diverse overheidsinstanties tot een te groot aantal reisbewegingen leiden. De bisschop besloot daarop de viering af te gelasten.

Ruim vijfhonderd auto’s met inzittenden zouden hun weg vinden naar het Megalandterrein in Landgraaf om daar op Kerstavond vanuit de auto de Nachtmis mee te vieren. Op het terrein, dat bekend is vanwege het jaarlijkse festival Pinkpop, zouden de bezoekers middels grote beeldschermen en autoradio de Mis veilig kunnen volgen.

De animo was groot. Binnen drie dagen waren alle beschikbare kaarten vergeven.

Behoefte om samen Kerstmis te vieren

Verschillende overheidsinstanties zagen hier na de harde lockdown toch een te groot risico in en gaven een negatief advies. In overleg met de burgemeester Raymond Vlecken van Landgraaf besloot de bisschop om de drive-in-Nachtmis af te blazen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Smeets zegt in een verklaring het jammer te vinden nu zo veel mensen te moeten teleurstellen. “Het was hartverwarmend om te zien dat zoveel mensen spontaan reageerden. Dat geeft aan dat er grote behoefte is om samen Kerstmis te vieren. Ik keek ernaar uit om op deze wijze toch veel mensen nabij te kunnen zijn, maar onder de deze week veranderde omstandigheden is het niet verstandig om dit te doen.”

‘God laat ons niet alleen’

In diezelfde verklaring roept hij iedereen op om ondanks alle afgeblazen publieke Nachtmissen toch stil te staan bij de geboorte van Gods Zoon in de wereld. “Juist nu is het goed dat we ons blijven realiseren dat God ons niet alleen laat, maar onder ons aanwezig wil zijn.”

De bisschop zal op kerstavond twee Nachtmissen opdragen: om 21.30 uur in de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht en om 23.00 uur in de Sint-Martinusbasiliek in Venlo. Beide Missen zullen door lokale tv-omroepen worden uitgezonden.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.