<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Boliviaanse Kerk was verborgen speler in politieke crisis

Francesco Paloni 7 januari 2020
image
Betogers demonstreren op 9 november in La Paz tegen Evo Morales. De oud-president van Bolivia trad af op 10 november en vluchtte naar Mexico. CNS photo/Carlos Garcia Rawlins, Reuters

De Boliviaanse Kerk heeft achter de schermen bemiddeld voor een vreedzame oplossing voor de politieke crisis in het land. Volgens bisschop Eugenio Scarpellini hadden de bisschoppen in het geheim contact met de Verenigde Naties, de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en de Europese Unie.

Scarpellini nam samen met andere Boliviaanse bisschoppen deel aan verschillende ontmoetingen op internationaal niveau. Dat gebeurde nadat bekend werd dat er bij de presidentsverkiezingen van eind oktober 2019 sprake was van fraude.

Manipulatie verkiezingscampagne

In de aanloop naar de omstreden verkiezingen, waarbij Evo Morales de overwinning opeiste, riep de Boliviaanse Kerk op tot transparantie, vertelt de bisschop. Hij staat sinds 2013 aan het roer van het bisdom El Alto nabij de Boliviaanse hoofdstad La Paz.

“Er was als in de verkiezingscampagne sprake van manipulatie”, zegt Scarpellini in een telefonisch interview met KN. “De regering van Morales maakte daarbij gebruik van publieke middelen en gelden. De Kerk heeft dit aangekaart.”

Toen de vermoedens van verkiezingsfraude bleken te kloppen, ondernam de Kerk concreet actie, vertelt de bisschop. De Boliviaanse bisschoppen namen contact op met diplomaten en instanties als de VN, de EU en de OAS.

Ernstige onregelmatigheden

“We zochten naar oplossingen en een weg uit de ontstane situatie”, vervolgt Scarpellini. “We opereerden op discrete wijze. Het waren geheime ontmoetingen, niemand heeft het door gehad. Sommige instanties werden door ons benaderd, andere instanties zochten zelf contact met ons.”

De OAS publiceerde op 10 november een voorlopig rapport over de verkiezingen van oktober. De organisatie concludeerde daarin dat er sprake was van “ernstige onregelmatigheden” bij de presidentsverkiezingen. Later die dag trad Morales af.

Twee dagen later nodigde OAS-secretaris-generaal Luis Almagro de Boliviaanse bisschoppen uit om het voortouw te nemen bij onderhandelingen om een einde te maken aan het ontstane machtsvacuüm in het land.

Nieuwe verkiezingswet, Morales niet verkiesbaar

Scarpellini: “We hebben samen met andere instanties en spelers gezocht naar oplossingen en een grondwettelijke weg uit de ontstane situatie. Denk daarbij aan de totstandkoming van een nieuwe verkiezingswet, waarbij nieuwe verkiezingen zijn uitgeschreven en Morales zich niet meer verkiesbaar kan stellen.”

Een ander voorbeeld van hulp door de Kerk is de opvang van mensen in nood die in parochies werd georganiseerd, vertelt de bisschop.

“In een gebied waar elf doden vielen bij de aanval op een olieraffinaderij, was een nabijgelegen parochie een belangrijk steunpunt voor getroffen families. De doden zijn in de kerk opgebaard, families zijn door de pastoor opgevangen. Ook de Caritas heeft mensen in nood geholpen.”

Vierde ambtstermijn

In Bolivia brak in oktober onrust uit nadat president Evo Morales zichzelf uitriep tot verkiezingswinnaar. Hoewel dat grondwettelijk verboden was, wilde hij een vierde ambtstermijn.

In 2016 verloor Morales nog een referendum over het opheffen van dat verbod, maar het Hooggerechtshof van het land bepaalde dat hij toch mee mocht doen aan de verkiezingen.

Lees ook:

Rozenkrans speelde rol in ‘touwtjesrevolutie’ tegen Morales

Boliviaanse bisschoppen: ‘Er is geen sprake van een staatsgreep’

Binnenkort verschijnt in KN een achtergrondartikel over de situatie in Bolivia.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.