fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Twee Mexicaanse jezuïeten vermoord

Peter Doorakkers 22 juni 2022
image
De maandag vermoorde paters Javier Campos Morales (links) en Joaquín César Mora Salazar. Foto: Mexicaanse jezuïeten

In Mexico zijn maandag twee jezuïeten vermoord. Dat maakte de Sociëteit van Jezus dinsdag bekend.

Paters Javier Campos en Joaquín Mora probeerden volgens verschillende berichten een man te verdedigen die hun kerk in de plaats Cerocahui was ingevlucht toen hij werd achtervolgd door ten minste een gewapende man.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Die schoot in de kerk zowel de twee priesters als de vluchtende man dood, die volgens sommige berichten zelf ook gewapend was. De lichamen van beide geestelijken werden meegenomen, meldt persbureau CNA.

Geen losstaand incident

In een verklaring veroordelen de Mexicaanse jezuïeten het dodelijk geweld. “Wij eisen dat rechtvaardigheid geschied en de lichamen van onze broeders teruggebracht worden. We vertrouwen erop dat de getuigenissen van christelijk leven die onze dierbare Javier en Joaquín gaven, mannen en vrouwen blijven inspireren om zichzelf te geven in dienstbaarheid aan de meest kwetsbaren.”

De moorden staan niet op zichzelf. Mexico zucht al jaren onder een golf aan geweld door de georganiseerde misdaad waarbij jaarlijks tienduizenden mensen worden vermoord. De afgelopen drieënhalf jaar waren volgens sommige schattingen zelfs de bloedigste in de geschiedenis van het land. Er zouden in die periode meer dan 120.000 moorden zijn gepleegd.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De geweldsgolf gaat ook aan de katholieke Kerk niet voorbij. Naast journalisten en activisten zijn ook priesters een favoriet doelwit van onder meer drugskartels. Zo kwamen tussen 2012 en 2018 26 geestelijken op gewelddadige wijze aan hun einde. Daarmee was Mexico in die jaren het gevaarlijkste land ter wereld voor priesters.