<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Kardinaal biedt zichzelf aan in ruil voor Israëlische gegijzelden

Justin McLellan - CNS 16 oktober 2023
image
Pierbattista Pizzaballa in de Heilig Grafkerk in Jeruzalem na de viering van Pasen op 9 april dit jaar. Foto: OSV - Ammar Awad, Reuters

De hoogstgeplaatste katholiek in het Heilig Land, kardinaal Pizzaballa, zegt dat hij “absoluut beschikbaar” is om te worden uitgewisseld voor Israëlische kinderen die door Hamas zijn gegijzeld.

Pierbattista Pizzaballa, de Latijnse patriarch van Jeruzalem, zei dit tegen verslaggevers tijdens een online bijeenkomst op maandag.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Bemiddeling

Hij benadrukte dat hij bereid is “alles” te doen om de kinderen die bij de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober in Gaza werden meegenomen, “vrij te krijgen en thuis te brengen”. Bij die aanval vorige week werden volgens de laatste berichten van het Israëlische leger meer dan 1.300 Israëliërs gedood. Ongeveer tweehonderd mensen, onder wie ouderen en kinderen, worden vastgehouden.

Het terugbrengen van de gegijzelden in Gaza is “absoluut noodzakelijk” om het aanhoudende geweld tussen Israël en Hamas te stoppen, aldus de kersverse kardinaal. Hij zei verder dat het Vaticaan bereid is om te helpen bij de-escalatie- en bemiddelingspogingen, maar dat het tot niet gelukt is om met Hamas te spreken.

Schuilende christenen

Pizzaballa vertelde maandag ook dat zo’n duizend christenen in Gaza momenteel schuilen in kerkelijke gebouwen omdat “ze niet weten waar ze naartoe moeten en verplaatsing gevaarlijk is”.

“Het Vaticaan is bereid te helpen bij de-escalatie en bemiddeling, maar het is nog niet gelukt om met Hamas te spreken”

Hoewel christenen in het noorden van Gaza door het Israëlische leger werden opgeroepen om het gebied te verlaten, “heeft praktisch iedereen ervoor gekozen om daar te blijven omdat het veiliger voor hen is om te blijven”, aldus de kardinaal.

“Het is gevaarlijk om te verplaatsen omdat veel mensen sterven tijdens overplaatsingen”. Bovendien, voegde hij toe, “zitten mogelijke toevluchtsoorden al overvol. Er is geen plek om naartoe te gaan.”

Voorraden raken op

Volgens Pizzaballa schuilen er momenteel zo’n vijfhonderd christenen in een kerk van de Latijnse ritus, ongeveer vierhonderd in een Grieks-orthodoxe kerk en ongeveer driehonderd in een huis van een christelijke jongerenorganisatie.

Hij voegde toe dat geen van de christenen die schuilen in Gaza gedood is, hoewel sommigen lichte verwondingen hebben opgelopen. Wel is het zo, zei hij, dat “de voorraden beginnen op te raken. We proberen, via onze contacten, zoveel mogelijk fysieke voorraad zoals medicijnen, water en zelfs generatoren bij hen te krijgen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Humanitaire corridors

Pizzaballa benadrukt dat de katholieke Kerk, in samenwerking met humanitaire organisaties, “probeert aan te dringen” op het openen van een humanitaire corridor naar Gaza om basisbehoeften binnen te laten.

Na het angelusgebed van zondag 15 oktober riep paus Franciscus openlijk op tot naleving van het humanitair recht, “vooral in Gaza, waar het dringend en noodzakelijk is om humanitaire corridors te waarborgen en de hele bevolking te hulp te komen”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.