fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Vaticaan opent nuntiatuur in Abu Dhabi

Junno Arocho Esteves - CNS 4 februari 2022
image
Aartsbisschop Edgar Peña Parra, plaatsvervangend secretaris voor algemene zaken in het Vaticaanse staatssecretariaat, neemt deel aan de inwijding van de nieuwe apostolische nuntiatuur in Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten, 4 februari 2022 Foto: CNS photo - Vatican Media

De opening van een nieuwe apostolische nuntiatuur in de Verenigde Arabische Emiraten is een bewijs van broederschap en goede wil tussen moslims en christenen, zei aartsbisschop Edgar Peña Parra.

Tijdens de openingsceremonie in Abu Dhabi op 4 februari zei aartsbisschop Peña, plaatsvervangend secretaris voor algemene zaken van het Vaticaanse staatssecretariaat, dat de nieuwe nuntiatuur ook “een teken is van de betrokkenheid van de Heilige Vader bij alle mensen in dit land”.

‘Plaats voor ontmoeting en dialoog’

“Moge deze nieuwe ambassade van de Heilige Stoel nog vele jaren dienen als een plaats van ontmoeting en dialoog voor onze bilaterale samenwerking”, zei de aartsbisschop.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Onder de aanwezigen bij de inauguratie waren Sjeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan, de kroonprins en minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking; mgr. Paul Hinder, apostolisch vicaris voor Zuid-Arabië; en mgr. Yoannis Gaid, lid van het Hoger Comité van de Menselijke Broederschap.

Verjaardag van historisch document

De Heilige Stoel en de Verenigde Arabische Emiraten knoopten diplomatieke betrekkingen aan in 2007, maar de nuntius verbleef tot nu toe in Koeweit. Momenteel wordt de nuntiatuur geleid door de Sloveense mgr. Kryspin Dubiel, die als zaakgelastigde fungeert.

“De katholieke gemeenschap van het Arabisch schiereiland is een voorbeeld van hoopvol geduld en christelijk leven”
- Aartsbisschop Edgar Peña Parra

De opening van de nuntiatuur viel samen met de derde verjaardag van de dag dat paus Franciscus en sjeik Ahmad el-Tayeb, grootimam van al-Azhar in Egypte, een document ondertekenden over het bevorderen van dialoog en ‘menselijke broederschap’ tijdens het apostolisch bezoek van de paus aan de Verenigde Arabische Emiraten in 2019.

‘Gedeeld geloof’

Het document, zei aartsbisschop Peña, laat zien dat eenheid tussen moslims en christenen mogelijk is door het “gedeelde geloof in God, de schepper van alle dingen”, waaruit “de oproep voor gelovigen voortkomt om in broederschap te leven met alle mensen, ongeacht ras, religie of levensovertuiging en om de schepping, ons gemeenschappelijk huis, te beschermen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

“In tegenstelling tot elke verdraaiing of manipulatie van religie, kan het antwoord op deze oproep niets anders zijn dan de weg van de dialoog te kiezen, die leidt tot beter wederzijds begrip en samenwerking”, zei hij.

Vreedzame wereld

Aartsbisschop Peña zei te hopen dat de gezamenlijke verklaring “als kader zal dienen” voor nauwere banden tussen de Heilige Stoel en de Verenigde Arabische Emiraten en zal helpen “een rechtvaardiger en vreedzamer wereld op te bouwen”.

“Deze inspanningen zijn vandaag de dag echt nodig, nu we de negatieve gevolgen blijven zien van het vervangen van transcendente waarheden over de menselijke persoon en de schepping door louter oppervlakkige en materialistische waarden”, aldus de aartsbisschop.

Groeten van de paus

Eerder deze week vierde aartsbisschop Peña al een mis te vieren in de Sint-Jozefkathedraal in Abu Dhabi. Hij bracht daarbij de groeten over van paus Franciscus en zijn geestelijke verbondenheid met de plaatselijke katholieke gemeenschap.

Peña moedigde de katholieken in het land aan om te blijven getuigen van Gods verlossende boodschap die “vrijheid brengt aan hen die in geestelijke gevangenschap of blindheid verkeren” en “waarheid en authentieke eenheid biedt”.

‘Voorbeeld van christelijk leven’

“Ik durf te zeggen dat de katholieke gemeenschap van Abu Dhabi en het Arabisch schiereiland als geheel ook een voorbeeld is van hoopvol geduld en christelijk leven”, zei hij.

https://www.kn.nl/donaties/