<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Vaticaanse buitenlandminister belt met Iran om escalatie oorlog Hamas-Israël te voorkomen

Francesco Paloni 31 oktober 2023
image
Mensen rouwen bij het graf van Eden Guez in Ashkelon, Israël. Guez werd vermoord toen ze een festival bijwoonde dat werd aangevallen door Hamas-terroristen uit Gaza op 7 oktober. Foto: OSV News - Violeta Santos Moura, Reuters

De Vaticaanse ‘buitenlandminister’ Paul Gallagher heeft tijdens een telefoongesprek met zijn Iraanse tegenhanger aangedrongen op de “absolute noodzaak” om escalatie van het conflict tussen Hamas en Israël te voorkomen.

Aartsbisschop Gallagher sprak op maandag met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Hossein Amir-Abdollahian. Volgens het Vaticaan werd het telefoongesprek aangevraagd door Iran.

Ernstige zorgen

Tijdens het gesprek uitte Gallagher “ernstige zorgen” over de gebeurtenissen in Israël en Palestina, meldt het Vaticaan. De buitenlandminister herhaalde de “absolute noodzaak” om een uitbreiding van het conflict te voorkomen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Gallagher pleitte tijdens het gesprek voor een tweestatenoplossing, wat hij beschouwt als een oplossing “voor een stabiele en duurzame vrede in het Midden-Oosten”.

Rode lijnen

De Iraanse president Ebrahim Raisi waarschuwde zondag dat het Israëlisch offensief in de Gazastrook tot een reactie zou kunnen leiden en “rode lijnen had overschreden”.

image
Een man omhelst Palestijnse kinderen terwijl mensen zoeken naar slachtoffers op de plaats van een Israëlische luchtaanval op een woongebouw in Gaza. Foto: OSV News - Yasser Qudih, Reuters

Iran geldt als een van de grootste vijanden van Israël. Volgens The Wall Street Journal zou het land Hamas hebben geholpen bij de voorbereiding van de aanval op Israël op 7 oktober.

Vaticaan bereid te bemiddelen

De Vaticaanse staatssecretaris, kardinaal Pietro Parolin, zei eerder deze maand dat het Vaticaan bereid is om te bemiddelen in het conflict.

“Ik weet niet hoeveel ruimte er kan zijn voor dialoog tussen Israël en Hamas. Maar als die er is – en we hopen dat die er is – dan moet die onmiddellijk en onverwijld worden nagestreefd”, sprak Parolin.

“Oorlog is altijd een nederlaag; het is een vernietiging van de menselijke broederschap.”
- Paus Franciscus

Voor vrede kiezen

Paus Franciscus heeft zich in de afgelopen weken herhaaldelijk uitgesproken tegen het geweld in Israël en Palestina. Ondanks eerdere kritiek van Israël blijft hij hameren op de-escalatie. Er is maar één kant om te kiezen, aldus de paus: die van de vrede. “Niet met woorden, maar met gebed en met totale toewijding.”

“Oorlog, elke oorlog die er in de wereld is – ik denk ook aan het gekwelde Oekraïne – is een nederlaag”, zei Franciscus recentelijk. “Oorlog is altijd een nederlaag; het is een vernietiging van de menselijke broederschap.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.