<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Alle verdachten bij missionarismoordproces tot levenslang veroordeeld

Luuk van den Einden 15 december 2023
image
De families van de vermoorde missionarissen zijn opgelucht over de uitslag. Helemaal vooraan (grijs vest) Carlos Colson, een neef van Walter Voordeckers. Foto: Guatebelga

De vijf verdachten van het historische proces over de moorden op drie Vlaamse missionarissen in Guatemala zijn allen tot levenslang veroordeeld. De families van de missionarissen zijn opgelucht en tevreden over de uitslag.

Na negen dagen is de jury in het Leuvense assisenproces tot een oordeel gekomen. De vijf verdachten van de veertig jaar oude moorden op de missionarissen Serge Berten, Ward Capiau en Walter Voordeckers zijn op 19 van de 24 feiten schuldig bevonden en hebben daarvoor allen levenslang gekregen.

Schuld en vrijspraak

De verdachten zijn schuldig bevonden aan de moorden op Voordeckers en Capiau, maar vrijgesproken voor de dood van Berten. Zijn lichaam is na zijn verdwijning in januari 1982 nooit gevonden. “Ze zijn wel schuldig bevonden voor zijn ontvoering”, vertelt Carlos Colson, een neef van Walter Voordeckers, aan Kerknet. “Omdat niet met zekerheid kan worden vastgesteld dat ze ook zijn moord op hun geweten hebben, zijn ze vrijgesproken.”

De vijf verdachten, voormalige kopstukken van de regering, de politie en het leger, waren niet aanwezig. Drie van de hoogbejaarde mannen zitten al in Guatemala in de gevangenis, twee zijn voorvluchtig.

Opluchting

Bij de familieleden van de missionarissen heerst over het algemeen opluchting en tevredenheid. Ruim veertig jaar lang hebben zij rondgelopen met vraagtekens bij het lot van het drietal. Colson weet bijvoorbeeld dat de ouders van Serge Berten tot aan hun dood zijn blijven hopen dat hij ooit terug zou keren.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Over het algemeen zijn we blij met de uitslag”, zegt hij. “Alle beschuldigden zijn veroordeeld en alle slachtoffers zijn erkend.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.