<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Antoine Bodar nieuwe rector Friezenkerk Rome

Peter Doorakkers 31 december 2020
image
Antoine Bodar Foto: wikipedia.org - CCBY Mauritsvink

Priester Antoine Bodar (76) is de nieuwe rector van de Friezenkerk, de kerk voor Nederlanders in Rome.

Bodar is benoemd door het vicariaat Rome, op voordracht van de Nederlandse bisschoppenconferentie, meldt rkkerk.nl. De bisschoppen schrijven Bodar dankbaar te zijn dat hij de benoeming aanvaardde en bidden voor zegen over zijn werk.

De bekende priester volgt mgr. Antoon Hurkmans op, die sinds 2016 rector was. De oud-bisschop van Den Bosch keerde naar Nederland terug.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Sluit de nieuwe rector in uw hart’

Bodar was al in september benoemd, schrijft hij op zijn eigen website, maar kon vanwege bestuurlijke perikelen rond de kerk nog niet officieel in functie treden. Wel vierde hij er al wekelijks de Mis. Met Kerstmis werd zijn benoeming officieel bekend gemaakt.

De Rotterdamse bisschop Hans van den Hende, namens de bisschoppen referent voor de Friezenkerk, bedankte in een brief mgr. Hurkmans voor zijn werk. Ook vroeg hij daarin iedereen die bij de kerk betrokken is om “de nieuwe rector in uw hart te sluiten”.

Antoine Bodar is geen onbekende in de Friezenkerk: hij woont al lang in Rome en celebreerde bij gelegenheid de Mis in deze kerk.

Steenworp afstand van de Sint-Pieter

De kerk van Santi Michele e Magno, zoals de Friezenkerk officieel heet, ligt op een steenworp afstand van de Sint-Pietersbasiliek. Sinds 1989 is de twaalfde-eeuwse kerk in Nederlandse handen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Met de vieringen voor Nederlandse inwoners van Rome en bezoekers van de stad werd een oude traditie voortgezet. Al in de Middeleeuwen trok de kerk pelgrims uit gebieden die nu tot Nederland behoren.

In zijn brief noemt Van Den Hende het “een bijzonder geschenk dat wij als gelovigen uit de lage landen, op bedevaart of voor langere tijd in Rome woonachtig, iedere zondag en bij andere bijzondere gelegenheden de heilige Eucharistie kunnen vieren vlakbij de basiliek van Sint Pieter met het graf van de heilige apostel Petrus”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.