<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisschoppen Quebec overwegen viri probati

KN Redactie 6 april 2018
image
Hulpbisschop Marc Pelchat (Foto: YouTube)

De katholieke bisschoppen van Canadese provincie Quebec overwegen de mogelijkheid gehuwde mannen toe te laten tot het priesterschap, meldt de website Crux.

Tijdens een recente conferentie die gewijd was aan de toekomst van de Kerk, vond een besloten discussie plaats over de mogelijkheid van de zogeheten ‘viri probati’, een optie die al door verschillende Bisschoppensynodes afgewezen is.

Geen oplossing

Daarbij werd volgens hulpbisschop Marc Pelchat van Quebec gesproken over de wijding van “gehuwde mannen van een bepaalde leeftijd, wier kerkelijke betrokkenheid beproefd is”. “Dit is een belangrijke reflectie die wij momenteel voeren.” Volgens Pelchat is reorganisatie van parochies geen oplossing voor het priestertekort.

‘Gedoemd tot marginalisatie’

“De situatie van Kerken blijft veranderen. De laatste tien jaar is er een aanzienlijke daling in de vraag naar de sacramenten, zelfs naar kerkelijke uitvaarten”, aldus de hulpbisschop. Volgens hem lijkt de Kerk gedoemd gemarginaliseerd te raken. “De gelovigen die er nog zijn geloven dat er nog steeds Goed Nieuws te verkondigen is, maar dat moet wel op een andere manier.”

‘Kerk herbouwen’

Hij is van mening dat de Kerk de gelovigen te lang in een positie heeft geplaatst van toeschouwers en consumenten, met name wat betreft de sacramenten.
“Wij moeten de dingen anders gaan doen. Wij geloven dat wij de Kerk kunnen herbouwen, zelfs als het bescheidener is, en de missie van Christus kunnen verkondigen.” “Wij horen meer en meer de roep om een proces aan te gaan van pastorale verandering, inclusief onze structuren, om de dominante positie van de Kerk zoals we die kennen te herzien”, aldus hulpbisschop Pelchat.

Afwijkend standpunt

De conferentie was georganiseerd door de beweging Le Parvis de Quebec van progressieve katholieken die onder meer vrouwenwijding nastreeft. Hoewel overwegend katholiek is de provincie zwaar geseculariseerd. De bisschoppen van Quebec kozen eerder al een afwijkend standpunt inzake euthanasie, waarbij laatste sacramenten en kerkelijke uitvaart niet uitgesloten worden.

Amazonesynode

Het zeer omstreden thema van de ‘viri probati’ zal ook ter sprake komen tijdens de zogenaamde ‘Amazonesynode’ van 2019. Een aantal bisschoppen uit de regio bepleit het toelaten van gehuwde mannen tot het priesterschap om het ernstige priestertekort in de uitgestrekte en grotendeels moeilijk toegankelijke regio het hoofd te bieden.

Geen ontkoppeling

Paus Franciscus heeft bepleit over ‘viri probati’ na te denken, maar denkt niet aan ontkoppeling van het verplichte celibaat. Dat betekent dat priesters niet kunnen huwen, maar dat onder specifieke voorwaarden gehuwde mannen tot het priesterschap kunnen worden toegelaten.(KN)

 

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.