<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Afrikaanse bisschoppen willen migratie indammen

KN Redactie 11 december 2018
image
Afrikaanse migranten Foto: CNS/photo Spaans ministerie van defensie via Reuters

De katholieke bisschoppen van Afrika gaan samenwerken om de illegale migratie en mensenhandel beter aan te pakken. Dat is vorige week afgesproken tijdens een meerdaags overleg van de bisschoppenconferenties van Afrika en Madagascar (SECAM).

De bisschoppen zoeken naar een goede pastorale aanpak van de complexe problematiek die het Afrikaanse continent al decennia teistert. De Ghanese bisschoppen sloegen onlangs ook al alarm over de migratiestroom die ook ernstige gevolgen heeft voor het land zelf.

Natuurlijke reactie

“Migratie zou niet zozeer als een nieuw fenomeen moeten worden benaderd, maar vooral als een natuurlijke reactie op verschillende crises”, aldus de Ivoriaanse bisschop Ignace Bessi Dogbo. “Het getuigt van het aangeboren verlangen van iedere mens naar welzijn en een beter bestaan.” De voorzitter van de Ivoriaanse bisschoppenconferentie riep de Kerk op solidair te zijn met migranten, vluchtelingen en slachtoffers van mensenhandel.

Uitdagingen

“De Heilige Geest zal ons helpen om in het licht van theologie en internationale akkoorden pastorale antwoorden te vinden op de uitdagingen van migratie”, aldus Bessie Dogbo. Daaronder vallen het verwelkomen van migranten, hen beschermen en het bevorderen van hun welzijn en integratie.

Kerken moeten meer samenwerken

Zelf proberen de bisschoppen manieren te vinden om de risico’s van migratie terug te dringen, aldus de voorzitter van de werkgroep voor migratie van de SECAM, de Congolese priester Mesmin-Prospère Massengo. “Wij zouden minder theoretisch moeten zijn. Allereerst moeten de risico’s van illegale migratie worden teruggedrongen. Wij zouden meer samenwerking tussen de verschillende Kerken willen. Dat betekent aan het begin, in de overgangszones zoals Marokko, Libië en Tunesië, en in de landen van aankomst.”

Toename onvermijdelijk

Economische malaise en toenemende armoede vormen het hart van de migratieproblematiek. Met het oog op de bevolkingsgroei heeft de VN gewaarschuwd dat de trek naar Europa alleen maar zal toenemen.

Verleiding wegnemen

Volgens de voorzitter van het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling van de VN (IFAD) moet dringend worden geïnvesteerd in jonge mensen om het wegtrekken tegen te gaan. Zestig procent van de jonge Afrikanen leeft in landelijke gebieden, aldus Gilbert Houngbo. De omstandigheden daar moeten aantrekkelijker worden zodat de verleiding om weg te gaan wordt geminimaliseerd.

Investeren noodzakelijk

“Als wij nu geen kordate maatregelen nemen, zullen de migratiestromen binnen Afrika en naar Europa verdubbelen. Dat vooruitzicht maakt mij zeer bezorgd en Europese landen en VN-lidstaten moeten na gaan denken over investeringen in landbouwhervormingen”, aldus Houngbo. “Investeringen in duurzame landbouw is essentieel voor het inkomen van degenen die op het platteland leven en voor voedselveiligheid. Maar dat is niet voldoende om de jongere generaties te behouden.”

Betrouwbare informatie

De katholieke Kerk in Afrika doet concrete stappen om de migratiecrisis tegen te gaan. Over het hele continent probeert de Kerk jonge mensen ervan te weerhouden hun vaderland te verlaten. In Senegal, waar duizenden mensen jaarlijks besluiten hun heil elders te zoeken, begon de Kerk in 2015 met projecten om jongeren aan het werk te houden. Daarvoor trok de Kerk zo’n 200.000 euro uit. In Ivoorkust hebben de bisschoppen een programma opgezet om jonge mensen te informeren over de gevaren van illegale migratie.

Waarschuwen tegen de risico’s

Die projecten concentreren zich vooral op parochies, waar veel jonge mensen komen. “Dat zijn ook de plaatsen waar zij betrouwbare informatie kunnen krijgen over de gevaren die met emigratie gepaard gaan”, aldus Célestin Ikomba, die als priester voor de bisschoppenconferentie werkt. Ook in Nigeria waarschuwen de bisschoppen tegen illegale migratie. Een bisschop klaagde zelfs dat de gemiddelde kosten van elke illegale tocht richting Europa, tegen de anderhalf duizend euro, beter in het land zelf kan worden geïnvesteerd. (KN/Crux)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.