<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

BBC benoemt Vaticaanse zuster Nathalie Becquart tot een van ‘s werelds invloedrijkste vrouwen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 13 december 2022
image
In de categorie Politiek & Onderwijs op de BBC-lijst van de honderd meest invloedrijke en inspirerende vrouwen ter wereld staat missiezuster Nathalie Becquart. Foto: CNS - Francesco Pistilli, KNA

De BBC heeft vorige week voor de tiende keer de lijst met honderd meest inspirerende en invloedrijke vrouwen ter wereld bekend gemaakt. Onder hen een adviseur van de paus: zuster Nathalie Becquart.

De zuster werd in 2021 benoemd tot ondersecretaris van de Vaticaanse Bisschoppensynode. Hiermee was ze de eerste vrouw ooit die de paus adviseert en de enige vrouw met stemrecht binnen de synode. Becquart werd benoemd in de categorie Politiek & Onderwijs.

Enige religieuze

Tussen alle activisten, ondernemers, wetenschappers en artiesten is Becquart de enige religieuze op de lijst dit jaar. Haar naam prijkt tussen namen als die van muzikante Billie Eilish, de Oekraïense presidentsvrouw Olena Zelenska en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Vorig jaar stond er ook een religieuze op de lijst. De eer viel toen aan de Myanmarese zuster Ann Rose Nu Tawng, die wereldwijd de aandacht trok doordat ze gewapende militairen op haar knieën vroeg om niet op betogers te schieten.

Lange weg te gaan

Vanwege de tiende publicatie van de lijst, heeft de Britse omroep onderzocht welke voortuitgang er de afgelopen tien jaar geboekt is op het gebied van vrouwenrechten. De Britse omroep concludeert dat ondanks de MeToo-beweging en het aantal vrouwelijke leiders wereldwijd “het voor vrouwen in veel uithoeken van de wereld nog steeds voelt alsof er nog een lange weg te gaan is.”

Dat blijkt ook uit het gegeven dat er op de lijst nog altijd vrouwen anoniem of zonder achternaam worden vermeld om hen en hun families te beschermen.

Symbolische stap

Binnen het Vaticaan zijn vrouwen op hogere functies veruit in de minderheid. Sinds zijn aantreden spant paus Franciscus zich echter in om vrouwen een grotere rol in de Kerk te geven. Hij benoemde al heel wat vrouwen op verschillende invloedrijke posities in de Kerk. Onlangs benoemde de paus drie vrouwen op het Dicasterie voor de Bisschoppen, het Vaticaanse orgaan dat zich bezighoudt met bisschopsbenoemingen.

https://www.kn.nl/donaties/

Becquart werd in 2019 benoemd tot adviseur van bisschoppensynode. Ze vertelde toen dat de benoeming “een symbolische en effectieve stap was in de richting van het benoemen van meer vrouwen in de curie, en het weerspiegelt de wens van paus Franciscus om meer plaatsen aan vrouwen te geven op alle niveaus van de Kerk”.

Kwestie van rechtvaardigheid

Becquart citeert de paus in haar quote die op de lijst bij haar naam staat.

“Zoals paus Franciscus stelt: het is een kwestie van gerechtigheid om alle discriminatie en geweld tegen vrouwen te bestrijden… Samen moeten we op alle mogelijke manieren eraan werken om meer vrouwen in leidinggevende posities op alle niveaus van de Kerk te plaatsen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.