<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Bisschop Álvarez verkiest cel boven ballingschap: ‘Beslissing in het volle geweten voor God gemaakt’

Luuk van den Einden 7 juli 2023
image
Bisschop Rolando Álvarez was deze week tijdelijk uit de gevangenis vanwege onderhandelingen over zijn mogelijke verbanning uit Nicaragua. Omdat hij weigert het land te verlaten, is hij weer terug naar de gevangenis gestuurd. Foto: OSV News - Maynor Valenzuela, Reuters

Amper twee dagen nadat hij werd vrijgelaten, is de Nicaraguaanse bisschop Rolando Álvarez alweer terug naar de gevangenis gestuurd. De onderhandelingen over zijn mogelijke uitzetting uit het land zijn geklapt nadat hij weigerde aan de eisen van het regime gehoor te geven.

Op dezelfde dag dat het nieuws over zijn voorwaardelijke vrijlating de buitenwereld bereikte, blijkt de Nicaraguaanse bisschop Rolando Álvarez alweer terug naar zijn cel te zijn gevoerd. Nicaraguaanse media melden dat hij woensdag weer is opgesloten nadat de onderhandelingen tussen de Nicaraguaanse bisschoppenconferentie en de regering van Daniel Ortega op niets waren uitgedraaid.

Onderhandelingen

Gedurende de onderhandelingen verbleef hij in het hoofdkwartier van de bisschoppenconferentie in de hoofdstad Managua. Daardoor konden de bisschoppen en Nicaraguaanse mensenrechtenactivisten – die zelf veelal in het buitenland leven – rechtstreeks contact hebben met Álvarez.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Álvarez had, zoals eerder werd vermoed, inderdaad het aanbod gekregen van de overheid om het land te verlaten en in ballingschap te gaan. Dat heeft hij echter halsstarrig geweigerd, meldt Silvio Báez, de in ballingschap levende hulpbisschop van Managua.

‘In het volle geweten’

Volgens Báez is zijn collega niet van plan “Nicaragua te verlaten om wat voor reden dan ook, tenzij de paus zelf hem dat beveelt”.

“Dat is een beslissing die hij in het volle geweten voor God heeft gemaakt. Daarom valt er niets te onderhandelen”, aldus Báez. “Ik ken Rolando goed: hij zou nooit terugkomen op een besluit dat hij uit gewetensoverwegingen genomen heeft.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.