De Nicaraguaanse bisschop Rolando Álvarez lijkt na vier maanden cel weer op vrije voeten te zijn. De regering en de Kerk van Nicaragua onderhandelen momenteel over het lot van de overheidskritische bisschop, die mogelijk uit het land gezet zal worden.
Volgens een “diplomatieke bron” van het internationale persbureau Reuters mocht Rolando Álvarez, de bisschop van Matagalpa, op maandagavond de gevangenis verlaten. Hij zat vier maanden vast in de staatsgevangenis La Modelo vanwege zijn aanhoudende kritiek op het repressieve regime van president Daniel Ortega. De overheid van het land heeft de vrijlating nog niet bevestigd.
Álvarez’ vrijlating zou volgens de bron van Reuters bereikt zijn na onderhandelingen tussen de Nicaraguaanse Kerk en de overheid. Ook het Vaticaan, dat sinds maart geen formele diplomatieke banden met het Midden-Amerikaanse land meer heeft, zou bij de gesprekken betrokken zijn geweest.
Momenteel zijn de Nicaraguaanse bisschoppen in gesprek met de regering over het lot van hun collega. Het lijkt erop dat hij de keuze zal krijgen om Nicaragua te verlaten en in ballingschap te gaan.
Het is alleen nog maar de vraag of Álvarez die verbanning zal accepteren; in februari kreeg hij ook het aanbod om naar de Verenigde Staten te vluchten, maar toch koos hij ervoor om in zijn land te blijven en een celstraf van 26 jaar te aanvaarden.
Tijdens zijn gevangenschap uitten verschillende instanties, waaronder de Europese Unie en de Interamerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens, hun zorgen over de toestand van de bisschop. De gevangenis waar hij zat is berucht om de mensenrechtenschendingen die er plaatsvinden. Bisschop Álvarez werd in een zeer kleine cel vastgehouden. Op de weinige beelden die tijdens zijn periode in de gevangenis naar buiten kwamen, oogde hij ongezond.
De vrijlating van Álvarez betekent geen kentering in de vervolging van de Nicaraguaanse Kerk door de overheid; die blijft onverminderd doorgaan met het wegsturen van religieuzen, het opheffen van katholieke media en universiteiten en het verbieden van liturgische samenkomsten. Zondag nog werd een uit Brazilië afkomstige gemeenschap van missiezusters uit hun klooster verdreven.