fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Relatie Vaticaan en Nicaragua verder onder druk: Ortega sluit ambassades

Selinde van Dijk-Kroesbergen 13 maart 2023
image
President Daniel Ortega van Nicaragua is hard op weg om de katholieke Kerk uit het land te verbannen. Gisteren sloot hij de Nicaraguaanse ambassade bij de Heilige Stoel en de Vaticaanse ambassade in Nicaragua. Foto: CNS - Jorge Cabrera, Reuters

De Nicaraguaanse president Daniel Ortega heeft opdracht gegeven tot de sluiting van de Vaticaanse ambassade in Managua en de Nicaraguaanse ambassade bij de Heilige Stoel in Rome. Het zou om een tijdelijke opschorting gaan, geen officiële breuk in de diplomatieke banden.

De sluiting van de twee ambassades op 12 maart volgt slechts enkele dagen nadat paus Franciscus in een interview de Sandinistische regering van Nicaragua vergeleek met nazi-Duitsland. Hij noemde Ortega ook “instabiel”.

Een jaar geleden zette de Nicaraguaanse regering de Vaticaanse ambassadeur het land uit. Het Vaticaan sprak destijds over een “onbegrijpelijke” en “ongerechtvaardigde eenzijdige maatregel”. Sindsdien wordt de Vaticaanse nuntiatuur geleid door een zaakgelastigde.

Dictatuur

De opmerkingen van de paus over de dictatuur van Nicaragua werden op 10 maart gepubliceerd door het Spaanstalige nieuwsmedium Infobae.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In het interview sprak Franciscus over de bisschop van Matagalpa, Rolando Álvarez, die vorige maand door de dictatuur van Ortega tot 26 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld. Hij zei: “Het is iets dat niet in overeenstemming is met de werkelijkheid; het is alsof we de communistische dictatuur van 1917 of de Hitler-dictatuur van 1935 terugbrengen.”

“Met alle respect”, zei de paus, ik kan niet anders denken dan dat Daniel Ortega “instabiel” is.

Escalatie

Álvarez is een uitgesproken criticus van het regime van Ortega. Op 10 februari werd hij beschuldigd van “verraad aan het vaderland”. Paus Franciscus sprak hierop openlijk zijn verdriet uit over de gevangenneming van de bisschop en de ballingschap van 222 politieke tegenstanders.

Ruim een week nadat de paus zich solidaire toonde, beschuldigde Ortega de katholieke Kerk ervan een “maffiaorganisatie” te zijn. Een dag later maakte de regering bekend dat er dit jaar geen kruiswegprocessies op openbare plekken gehouden mogen worden.

Op 7 maart werd bekend dat de Ortega-regering de katholieke hulporganisatie Caritas Nicaragua dwong haar activiteiten te stoppen. De organisatie verstrekte voedsel aan de armste mensen van het land, schonk krukken en prothesen en leverde medicijnen tegen lage kosten. Eerder was al bekend dat het regime internationale schenkingen, waaronder ook van miswijn, blokkeerde.

https://www.kn.nl/donaties/

De regering kondigde op 7 maart ook aan dat twee universiteiten gesloten zouden worden: de Johannes Paulus II Katholieke Universiteit en de Autonome Christelijke Universiteit.

De regering van Ortega heeft de afgelopen jaren talloze katholieke leiders vastgehouden, gevangengezet en waarschijnlijk gemarteld. Katholieke radio- en televisiestations zijn verboden, religieuze ordes zijn het land uit gedreven.

Het weghalen van de ambassadeur is een verdere escalatie in de diplomatieke betrekkingen tussen het Vaticaan en Nicaragua.