<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Bulgarije breekt met Europese trend en zet als eerste land heiligen op euromunten

Luuk van den Einden 20 februari 2024
image
De ontwerpen voor de Bulgaarse euromunten met de heiligen Ivan Rilski en Paisius van Hilandar. Beeld: Bulgaarse Nationale Bank

Bulgarije zal met haar toetreding tot de eurozone het eerste EU-land zijn dat heiligen op de munten van 1 en 2 euro zet. Eerder kwamen heiligen alleen voor op speciale herdenkingsmunten – wat vaak met de nodige tegenstand gepaard ging.

Op 1 januari 2025 treedt Bulgarije toe tot de eurozone en ruilt het land de lev in voor de euro. Net als andere landen die met de euro betalen, mag ook Bulgarije eigen ontwerpen voor de kruiszijde van de verschillende munten ontwikkelen.

Bulgaars-orthodox

Waar andere landen kiezen voor staatshoofden, historische figuren of beroemde gebouwen, heeft Bulgarije ervoor gekozen om op de munten van 1 en 2 euro heiligen te zetten. Op de 1-euromunt komt de heilige Ivan Rilski en de monnik Paisius van Hilandar zal de 2-euromunt opsieren, meldt Katholisch.de.

Beiden zijn heiligen in de Bulgaars-orthodoxe Kerk, maar niet in de katholieke Kerk.

Primeur

Bulgarije is daarmee het eerste land dat christelijke heiligen op reguliere munten van deze waarde zet. Alleen op de 20-centstukken van San Marino – dat geen lid van de Europese Unie is maar wel de euro gebruikt – staat ook een heilige: Marinus van Rimini, patroonheilige van het dwergstaatje.

Wie zijn deze heiligen?

Ivan Rilski (876–946) is de patroonheilige van Bulgarije, de eerste kluizenaar van het land en stichter van het befaamde Rilaklooster. Dit klooster, vernoemd naar het gebergte waarin het ligt, is een nationaal bedevaartsoord en het religieuze centrum van de Bulgaars-orthodoxe Kerk.

Paisius van Hilandar (1722–1773) wordt gezien als de eerste historicus van het land. Zijn Geschiedenis van de Slavisch-Bulgaren wordt beschouwd als de aanleiding voor de Bulgaarse renaissance. In die periode ontwikkelde Bulgarije, dat destijds nog door het Ottomaanse Rijk overheerst werd, een eigen nationaal bewustzijn.

Ivan Rilski staat op de munt afgebeeld met een aureool en kruis en draagt een habijt. Paisius van Hilandar is niet direct als heilige herkenbaar, maar op de 2-euromunt komt wel de inscriptie ‘God beware Bulgarije’.

Geen bezwaar

Begin deze maand heeft de Raad van de Europese Unie de muntontwerpen goedgekeurd, omdat er geen bezwaren van lidstaten waren gekomen. Dat is een opmerkelijke trendbreuk, aangezien religieus getinte ontwerpen in eerdere jaren wel kritiek opleverden.

Zo maakten Frankrijk en Griekenland in 2013 bezwaar tegen een Slowaakse herdenkingsmunt omdat daar de heiligen Cyrillus en Methodius op waren afgebeeld en verwierp de Europese Commissie een Andorrees ontwerp voor een munt met daarop een afbeelding van Christus, met als argument dat die munt het beginsel van religieuze neutraliteit zou schenden.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.