<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Dodelijke schietpartij in Turkse kerk wekt zorgen over religieuze intolerantie

Luuk van den Einden 29 januari 2024
image
Politie bij de Santa Mariakerk in Istanbul, waar gisteren een dodelijke aanslag plaatsvond tijdens een Mis. Foto: Youtube - BBC News

Bij een schietpartij in een kerk in Istanbul is zondag een man om het leven gekomen. Islamitische Staat heeft de aanval opgeëist. De plaatselijke katholieke gemeenschap vreest voor religieuze intolerantie.

De schietpartij vond in de Santa Mariakerk plaats terwijl daar een Mis gevierd werd. Massimiliano Palinuro, apostolisch vicaris van Istanbul, heeft laten weten dat de schietpartij “tijdens de consecratie” (het moment in de Mis waarop brood en wijn in het Lichaam en Bloed van Christus veranderen) gebeurde.

Islamitische Staat heeft de aanval opgeëist op het sociale mediaplatform Telegram. De Turkse autoriteiten hebben twee verdachten opgepakt die inderdaad banden hebben met IS: een man uit Tadzjikistan en een Rus. Zij zouden de aanval hebben uitgevoerd na een oproep van IS-leiders “om joden en christenen aan te vallen”.

Gewapende, gemaskerde mannen

Op beelden is te zien dat een man met wit haar de kerk binnen komt lopen. Vlak na hem dringen twee gewapende, gemaskerde mannen de ruimte binnen. Ze gebruiken hun vuurwapens en lijken het daarbij op de man met het witte haar gemunt te hebben. Vermoedelijk is het slachtoffer lid van de geloofsgemeenschap, maar dat is niet bevestigd.

“Als dit een uiting van religieuze intolerantie is, zou dit een slecht voorteken kunnen zijn.”
- Bisschop Massimiliano Palinuro

De andere bezoekers van de kerk duiken onder de banken terwijl dit gebeurt. Het is niet bekend of er behalve de man nog meer doden of gewonden gevallen zijn.

Onderzoek gestart

De Turkse autoriteiten hebben bekendgemaakt dat er een onderzoek gestart is. Ekrem İmamoğlu, de burgemeester van Istanbul, heeft de aanval veroordeeld en de Turkse president Erdogan heeft telefonisch contact gehad met het kerkbestuur.

Minister van Binnenlandse Zaken Ali Yerlikaya heeft laten weten dat de overheid “deze kwaadaardige aanval ten strengste afkeurt”.

‘Zorgen om de toekomst’

Bisschop Palinuro vraagt om gebed voor de slachtoffers en de Kerk in Turkije. “We maken ons zorgen om de toekomst. Als dit een uiting van religieuze intolerantie is, zou dit een slecht voorteken kunnen zijn.”

Turkije staat op plaats 50 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Hoewel geweld tegen christenen er zeldzaam is, ondervinden christenen er wel enige druk vanuit de maatschappij. Ook het opkomende islamitische nationalisme wordt door Turkse christenen met argusogen bekeken.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Paus Franciscus heeft tijdens het angelusgebed op het Sint-Pieterplein zijn medeleven betuigd en zijn “nabijheid met de geloofsgemeenschap” uitgedrukt.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.