fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Franse bisdommen in de rode cijfers door coronacrisis

Sanne Gerrits 8 juni 2020
image
Mensen staan met mondkapje voor de beroemde Parijse kathedraal de Notre-Dame. Foto: CNS photo/Gonzalo Fuentes, Reuters

Katholieke kerken in Frankrijk zijn tijdens de lockdown tussen de 40 en 50 miljoen euro misgelopen aan collectegeld en donaties. Door de tien weken lange sluiting van de kerken vanwege het coronavirus, staat een oplopend aantal bisdommen in de rode cijfers.

Dat maakten de Franse bisschoppen bekend.

Oplopend aantal

Vorig jaar kwam er in de Franse Kerk nog zo’n 550 miljoen euro binnen. Met het verlies aan inkomen betekent dat een vermindering van inkomsten van ongeveer 10%. Tien bisdommen waaronder bisdom Avignon en Créteil hebben nu al geldproblemen.

Als de situatie niet verandert voor het einde van de zomer, zullen dat 20 tot 25 bisdommen zijn, meldt financieel verantwoordelijke bij de Franse bisschoppenconferentie Ambroise Laurent tegenover de Franse krant Le Monde. Frankrijk telt in totaal 104 bisdommen.

Verminderde inkomsten

Gemiddeld levert iedere zondag ongeveer 3 miljoen euro op aan collectegeld. Met Pasen is dat zelfs 5 miljoen, omdat meer Fransen dan naar de Kerk gaan. Ook dopen, huwelijken en begrafenissen zijn drastisch in aantal verminderd. Digitale collectes haalden tot nu toe nog geen 3 miljoen euro in de totale tien weken op.

Van het totale inkomen van de Kerk in Frankrijk is 95% afkomstig van particuliere giften. Van alle giften bestaat 40% uit een jaarlijkse bijdrage van parochianen ‘le Denier de l’Église‘, de Franse versie van de Kerkbalans. Laurent hoopt, dat deze gift niet zal worden verminderd door de gezondheidscrisis of daaruit voortvloeiende economische crisis. Zonder ingrijpen zal namelijk twee derde van alle Franse bisdommen aan het einde van het jaar in de financiële problemen zijn geraakt.