<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Hongaarse president Novák treedt af na omstreden gratieverlening in kindermisbruikzaak

Catholic News Agency 12 februari 2024
image
Paus Franciscus met de Hongaarse president Katalin Novák tijdens een bezoek aan het Sándor-paleis in Boedapest op 28 april 2023. Foto: CNS - Vatican Media

Katalin Novák trad afgelopen zaterdag af als president van Hongarije na protesten over haar besluit om een veroordeelde man gratie te verlenen. Hij was schuldig bevonden aan het verbergen van een reeks seksuele misbruiken van kinderen in een door de staat geleid kindertehuis.

 “Ik heb een gratie verleend die veel mensen verbijsterd en onrustig heeft gemaakt”, zei Novák in een televisietoespraak tot de natie op 10 februari. “Ik heb een fout gemaakt.”

Voorvechtster voor pro-familiebeleid

Novák (46) een calvinistische protestante, is een nauwe bondgenoot van premier Viktor Orbán en is voor velen in de katholieke Kerk wereldwijd een voorvechtster geweest vanwege haar sterke steun voor pro-life en pro-familiebeleid.

De moeder van drie kinderen was de eerste vrouwelijke president in de geschiedenis van Hongarije en de jongste die het ambt ooit bekleedde.

Haar onverwachte ontslag betekent een zware klap voor de nationalistische regeringspartij Fidesz, die sinds 2010 met een grondwettelijke meerderheid regeert.

Misbruikzaken in kindertehuis

Het publieke protest tegen de gratieverlening barstte pas de afgelopen week los. De man, aan wie ze in april 2023 gratie verleende, werd in 2018 veroordeeld tot meer dan drie jaar gevangenisstraf.

“Ik bied mijn excuses aan aan degenen die ik gekwetst heb en aan alle slachtoffers die het gevoel hebben gehad dat ik niet voor hen opkom.”
- President Katalin Novák

Hij werd schuldig bevonden aan het onder druk zetten van slachtoffers om hun beschuldigingen van seksueel misbruik door de directeur van het kindertehuis in te trekken. De directeur werd veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens misbruik van minstens tien kinderen tussen 2004 en 2016, aldus de Associated Press.

Excuses voor slachtoffers

In Hongarije wordt het recht op individuele gratie uitgeoefend door de president van de republiek, wiens beslissingen worden medeondertekend door de minister van Justitie. Tegen het presidentiële pardon kan geen beroep worden aangetekend.

“Ik heb in april vorig jaar gratie verleend in de overtuiging dat de veroordeelde geen misbruik had gemaakt van de kwetsbaarheid van de kinderen die aan hem waren toevertrouwd. Ik heb een fout gemaakt”, zei Novák zaterdag. “Ik bied mijn excuses aan aan degenen die ik gekwetst heb en aan alle slachtoffers die het gevoel hebben gehad dat ik niet voor hen opkom.”

Donderslag

Onmiddellijk na de aankondiging van de vertrekkende president nam ook de minister van Justitie, Judit Varga, die het gratiebesluit in kwestie mede had ondertekend, ontslag uit de regering en kondigde aan dat ze zich terugtrok uit het openbare leven.

Het nieuws kwam als een donderslag bij heldere hemel in Hongarije, waar Novák en Varga zich de afgelopen twee jaar hadden opgeworpen als emblematische figuren in de regering van Orbán.

Op de lange termijn zou deze schaduw de Fidesz-partij in diskrediet hebben gebracht, omdat Novák haar populariteit juist had opgebouwd op het imago van morele eerlijkheid dat met haar werd geassocieerd, en het pro-gezins- en pro-kinderbeleid dat werd uitgevoerd toen ze tussen 2020 en 2021 hoofd was van het ministerie voor Gezinszaken.

‘Geen genade voor pedofielen’

Op 8 februari, twee dagen voor het aftreden van Novák, had Orbán via zijn Facebookpagina aangekondigd dat hij namens zijn regering een grondwetswijziging had ingediend die het onmogelijk maakt om gratie te verlenen aan de dader van een misdrijf tegen minderjarigen.

In zijn bericht getiteld ‘Geen genade voor pedofielen’ benadrukte hij de noodzaak om een uitzonderingssituatie te creëren voor alle misdaden die tegen kinderen worden gepleegd.

Grootste gratieverlener ooit

Na het ontslag van Novák verzamelde een groep demonstranten onder leiding van de oppositiepartij Momentum zich voor het Sándor Paleis, de officiële residentie van de president van de republiek Hongarije, om nadere uitleg van de regering te eisen.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Met veertig verleende graties in het jaar 2023 is Novák volgens nationale media “de grootste gratieverlener” in de recente Hongaarse geschiedenis.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.