<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Mexicaanse bisschop juicht veroordeling ‘El Chapo’ toe

KN Redactie 18 juli 2019
image
Joaquin 'El Chapo' Guzman wordt in 2014 begeleid door soldaten in Mexico-Stad. (CNS photo/Edgard Garrido, Reuters)

De veroordeling van de drugsbaas Joaquin ‘El Chapo’ Guzman is juist en rechtvaardig, zegt de Mexicaanse bisschop Salvador Rangel. Op woensdag veroordeelde een rechtbank in New York de drugsbaron tot een levenslange celstraf. 

Rangel, die bisschop is van Chilpancingo-Chilapa, reageerde tegenover de katholieke nieuwssite AciPrensa op het nieuws. “Er bestaat een rechtvaardigheid van God, een een menselijke rechtvaardigheid”, aldus de bisschop. “Er is een juiste uitspraak gedaan. Ik vertrouw meer op Amerikaanse wetten, dan de Mexicaanse.” 

Rangel staat aan het roer van een bisdom in een van de meest gewelddadige gebieden in Mexico. 

Spectaculaire ontsnappingen

‘El Chapo’ werd schuldig bevonden aan maar liefst 26 delicten, die gerelateerd zijn aan drugshandel, georganiseerde misdaad en het beramen van plannen om te moorden. Daarnaast moet de Mexicaanse drugsbaron een boete betalen van ongeveer 12,5 miljoen Dollar. 

Guzman (62) stond jarenlang aan het hoofd van de Sinaloa-drugskartel, een van de meest omvangrijke en gewelddadige drugskartels ter wereld. De drugsbaas wist maar liefst twee maal uit de gevangenis te ontsnappen, in 2001 en in 2015. 

De Mexicaanse autoriteiten pakten hem voor de derde keer op in 2016. Het jaar daarop werd Guzman overgeleverd aan de VS. 

Waarschuwing voor andere criminelen

Volgens bisschop Rangel is de uitspraak van ‘El Chapo’ logisch gevolg van de delicten die hij pleegde. “Ik geloof dat het tot hulp kan zijn voor vele andere delinquenten die vroeg of laat met justitie te maken zullen hebben. Wij allen zullen uiteindelijk onze slechte daden moeten verantwoorden.” 

Rangel hoopt dat de veroordeling van Guzman tot waarschuwing kan zijn voor andere criminelen. “Hopelijk helpt het om de misdaad in Mexico wat te doen afnemen.”

Geweld in Mexico

Het land zucht onder een golf van geweld en ook de Kerk wordt niet gespaard. In de afgelopen dertien jaar was er sprake van toenemend geweld door drugskartels en andere vormen van georganiseerde misdaad. Het aantal moorden steeg in 2018 naar recordhoogte en 2019 lijkt nog geen daling te brengen in de cijfers. 

Bij het geweld wordt de katholieke Kerk niet gespaard. Veel parochies zijn al aangevallen en veel priesters werden vermoord.  

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.