fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Mexicaanse priester doodgestoken

KN Redactie 26 augustus 2019
image
De uitvaart van priester José Martin Guzman op zaterdag. Foto: Bisdom Matamoros

Het Mexicaanse bisdom Matamoros rouwt om de gewelddadige moord op priester José Martin Guzman. Zijn dood is het zoveelste voorbeeld van geweld tegen priesters dat Mexico in zijn greep houdt.  

Volgens bureau Fides overleed Guzman (55) op donderdag in een ziekenhuis nadat hij met spoed was opgenomen met ernstige verwondingen. Volgens plaatselijke media is de priester in zijn parochiekerk door een onbekende meerdere keren met een mes gestoken.

Het bisdom Matamoros uitte middels een verklaring  “groot verdriet” om de tragische dood van de priester en meldt dat er onderzoek wordt verricht naar de toedracht van de zaak.

Wetteloosheid neemt toe

Mexico kende de afgelopen dertien jaar toenemend geweld door drugskartels en andere vormen van georganiseerde misdaad. Het aantal moorden steeg in 2018 naar recordhoogte en 2019 lijkt nog geen daling te brengen in de cijfers.

Priestermoorden

Bij het geweld wordt de katholieke Kerk niet gespaard. Veel parochies zijn al aangevallen en veel priesters werden vermoord. Tussen 2012 en 2018 kwamen 26 van hen door geweld om het leven, waarmee het land ’s werelds gevaarlijkste land voor priesters is.

Lees ook: Steeds meer priestermoorden in Mexico: ‘Een priester vermoorden is een krachtig signaal’