<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Myanmarese zusters demonstreren mee tegen staatsgreep

Catholic News Service 17 februari 2021
image
Zusters in Myanmar tonen hun solidariteit met de demonstranten. Foto: CNS Photo - Reuters

Katholieke zusters, priesters en leken hebben zich na de staatsgreep van 1 februari aangesloten bij de protesten in Myanmar. De meerderheid van de inwoners van het land is boeddhistisch.

Ucanews.com meldde dat honderden katholieken, onder wie tientallen zusters, op 14 februari door de straten van Yangon trokken en de rozenkrans baden in kloosters. Sommigen boden snacks aan de demonstranten aan.

‘Nee tegen dictatuur’

Jongeren hielden tijdens de demonstratie plakkaten vast met de tekst Free Aung San Suu Kyi en We support CDM. Dat laatste verwijst naar de burgerprotestbeweging.

In Myitkyina, de hoofdstad van de noordelijke deelstaat Kachin, stonden zusters bij de ingang van een kerkgebouw met borden met de tekst ‘Nee tegen dictatuur’ en ‘Luister naar de stem van het volk’, terwijl demonstranten door de straten trokken.

Confrontaties

De protesten die, verspreid door het land, tegen de staatsgreep worden gehouden, zijn gedurende negen opeenvolgende dagen geïntensiveerd.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In videobeelden die op Facebook zijn gedeeld is te zien hoe veiligheidstroepen aan het einde van de dag het vuur openen om demonstranten te verspreiden die zich bij een energiecentrale in Myitkyina bevonden. Ook elders in Kachin zijn soldaten ingezet, wat leidde tot een confrontatie met demonstranten.

Volgens berichten in de media waren eerder gepantserde voertuigen te zien in commerciële centra. Op 15 februari werd het internet in Myanmar van 01.00 uur tot 09.00 uur afgesloten.

‘Hun legitieme regering’

Ongeveer vijftien ambassades, waaronder die van de Europese Unie en van Groot-Brittannië, legden eind februari een verklaring af waarin ze de veiligheidstroepen opriepen af te zien van geweld tegen burgers die protesteren tegen de omverwerping van “hun legitieme regering”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De 47 leden tellende Mensenrechtenraad van de VN heeft het leger van Myanmar opgeroepen de burgerregering te herstellen en leider Aung San Suu Kyi onmiddellijk vrij te laten. China en Rusland distantieerden zich van de die oproep en zeiden dat de staatsgreep een binnenlandse aangelegenheid van Myanmar was.

Reactie Heilige Stoel

Het Vaticaan zei dat het met “grote aandacht en grote bezorgdheid” de ontwikkelingen in Myanmar volgt. Paus Franciscus bezocht het land in 2017.

“Op dit meest delicate moment wil de Heilige Stoel de bevolking van Myanmar nogmaals verzekeren van zijn geestelijke nabijheid, gebed en solidariteit”, zei aartsbisschop Ivan Jurkovic, de permanente waarnemer van de Heilige Stoel bij de VN-Mensenrechtenraad, op 12 februari.

“De Heilige Stoel smeekt ook dat degenen die de verantwoordelijkheid dragen in het land om zichzelf en hun daden met oprechte bereidheid ten dienste stellen van het algemeen welzijn”, vervolgde de aartsbisschop.

Mensenrechten respecteren

De Heilige Stoel roept op tot het respecteren van “fundamentele mensenrechten en burgerrechten en tot het bevorderen van sociale rechtvaardigheid en nationale stabiliteit, voor een harmonieus, democratisch en vreedzaam samenleven”.

Paus Franciscus heeft zijn solidariteit betuigd met de bevolking van Myanmar en heeft opgeroepen tot de vrijlating van gedetineerde leiders, waaronder Suu Kyi.

De verarmde Zuidoost-Aziatische natie stond meer dan vijf decennia onder militair bewind. Aan de democratie die in 2011 begon, kwam met de militaire staatsgreep op 1 februari bruut een einde.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.