<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Namen misbruikpriesters Texas vrijgegeven: ‘Er is geen excuus voor deze daden’

KN Redactie 2 februari 2019
image
Kardinaal DiNardo bidt bij een retraite begin dit jaar van de Amerikaanse bisschoppen waar werd stilgestaan bij het misbruikschandaal in de Amerikaanse Kerk. CNS Photo - Bob Roller

Het vertrouwen herstellen in de katholieke Kerk: met dat doel hebben de bisdommen in Texas de namen vrijgegeven van priesters die zijn beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarigen.

Elk bisdom stelde een eigen lijst op die donderdag tegelijkertijd werden gepubliceerd. Op de lijsten van de vijftien bisdommen staan in totaal 278 namen van priesters waartegen een geloofwaardige beschuldiging is geuit in Texas.

Diepe spijt

Aartsbisdom Gustavo Garcia-Siller van San Antonio noemde de publicatie van zo’n lijst “het juiste en rechtvaardige om te doen” en “een stap voorwaarts bij het bouwen aan een gezondere gemeenschap, een gezondere samenleving”.

Kardinaal Daniel DiNardo van Galveston-Houston en voorzitter van de Amerikaanse bisschoppenconferentie uitte zijn “diepste spijt voor de schade die is aangericht”.

“De Kerk en haar priesters hebben bij meerdere incidenten door de jaren heen gefaald om de kwetsbaarste zielen te beschermen die aan onze zorg waren toevertrouwd”, zei Di Nardo.

Stap naar genezing

“Er is geen excuus voor de daden van degenen die geloofwaardig beschuldigd worden van zulke zonden tegen de menselijke persoon”, zei hij ook.

De kardinaal zei oprecht te hopen dat de publicatie van de namen “een stap naar genezing kunnen zijn voor degenen die hebben geleden onder dergelijke daden”.

Hij bood ook de hulp en ondersteuning aan van de Kerk. “We beloven nederig om hen te begeleiden op die weg naar heelheid en bidden dat God hun zijn liefdevolle troost mag doen voelen.”

Misbruiktop

Meerdere bisdommen organiseren vieringen om te bidden voor de slachtoffers van seksueel misbruik door priesters. Ook worden er boetevieringen gehouden.

Kardinaal DiNardo reist over enkele weken af naar Vaticaanstad, waar van 21 tot en met 24 februari een speciale misbruiktop plaatsvindt. Bisschoppen vanuit de hele wereld komen daar samen met paus Franciscus om te spreken over de aanpak van seksueel misbruik binnen de Kerk. (KN/CNS)

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.