<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Noord-Ierse christelijke leiders roepen politici op ‘kwetsbare vrede’ te bewaren

KN Redactie 16 april 2021
image
De oproerpolitie botst met demonstranten in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast op 7 april 2021. Foto: CNS Photo - Jason Cairnduff, Reuters

Christelijke leiders in Noord-Ierland vragen politici om hun inzet voor vrede en verzoening na de “hartverscheurende taferelen” van de afgelopen tijd. Ze benadrukken het belang van het bewaren van de “kwetsbare vrede” in Noord-Ierland.

De afgelopen weken was er veel onrust in de straten van Noord-Ierland. Voornamelijk jonge mensen gooiden met stenen, vuurwerk, molotovcocktails en andere projectielen naar de politie. Bij de rellen raakten tot nu toe ten minste negentig politieagenten gewond. Ruim tien mensen zijn gearresteerd.

Antwoord op recente straatrellen

In een gezamenlijke brief van 13 april aan Noord-Ierse ministers, de Britse en Ierse regeringen en de Europese Unie vragen ze om een “verenigd” antwoord op de recente straatrellen. Onder de ondertekenaars is onder meer de katholieke aartsbisschop Eamon Martin van Armagh, primaat van heel Ierland.

“De nieuwe generatie jonge mensen zet haar leven en toekomst op het spel, omdat er geen gehoor is gegeven aan herhaalde waarschuwingen over de noodzaak om onze kwetsbare vrede met zorg te behandelen”, staat er in de brief.

Aanhoudende aandacht

De geloofsleiders erkennen dat ze slechts een klein deel van alle leiders in de samenleving vertegenwoordigen. Toch voelen ze zich verantwoordelijk om de politici ter verantwoording te roepen. Ze wijzen in hun brief op het belang van het sluiten van overeenkomsten die het algemeen belang dienen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“De aanhoudende niveaus van sociaaleconomische ongelijkheid in de gebieden die het zwaarst zijn getroffen door geweld, meer dan twee decennia na de ondertekening van het Goede Vrijdagakkoord, eisen meer aanhoudende aandacht en zinvol ingrijpen door politieke leiders”, schrijven ze.

Controverse

Over de oorzaak van alle onrust wordt wisselend gedacht. De Brexit lijkt een belangrijke aanleiding voor het oplaaiende geweld. De nieuwe zeegrens die tussen Noord-Ierland en Ierland is aangewezen, leidt tot spanningen.

Door het Noord-Ierse Protocol, dat in januari in werking is getreden, vinden er extra voedselinspecties plaats in Noord-Ierse havens. Dit leidde de afgelopen tijd tot enige verstoring van de voedselvoorziening.

Naast controverse over de behandeling van Noord-Ierland tijdens de Brexit, is er ook in toenemende mate sprake van pogingen van de Britse regering om impopulaire wetgeving op te leggen. Zo zijn sinds kort het homohuwelijk en abortus in Noord-Ierland gelegaliseerd.

Daarnaast is er onvrede over het besluit van de autoriteiten om leden van de Sinn Fein-partij niet te vervolgen voor het overtreden van de coronamaatregelen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In Noord-Ierland is er eigenlijk al eeuwen sprake van onrust. Het conflict tussen de nationalisten die strijden voor een verenigd Ierland en de unionisten die het Verenigd Koninkrijk steunen, werd op 10 april 1998 grotendeels opgelost met het Goede Vrijdagakkoord.

Verenigd front

De geloofsleiders moedigen de leiders van Noord-Ierland en die van de Britse regering aan om een verenigd front te presenteren, vooral in de onderhandelingen met de Europese Unie.

Ze drongen ook aan op steun voor de politie in het licht van het tegen hen gerichte geweld. “Wij hebben in Noord-Ierland een samenleving gecreëerd waarin evenwichtig politiewerk de wijsheid van Salomo vereist in combinatie met het geduld van Job … Het is van vitaal belang dat we onze zorgen aanpakken op een manier die onze democratische processen versterkt in plaats van ze te ondermijnen.”

Bron: Catholic News Agency

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.